Agricultura ecologicã, in crestere de la an la an panã acum, a fãcut un pas inapoi, la nivelul judetului Vaslui. Dacã in anul 2010, s-au inregistrat 17 operatori, anul trecut, numãrul acestora aproape s-a triplat, ajungand la 48, in timp ce, in acest an, doar 39 operatori economici au mai completat fisele de inregistrare. Datã fiind cã situatia este generalã la nivelul intregii tãri, ministerul Agriculturii a prelungit termenul de inregistrare panã pe 31 august.
Termenul initial de inregistrare a operatorilor economici in agricultura ecologicã a fost 31 mai, procesatorii putand face acest lucru panã la sfarsitul anului, termen care a fost prelungit panã in ultima zi a lunii august. In anul 2010, in judetul Vaslui, cei mai multi producãtori ecologici erau apicultori, opt la numãr, in rest, cate unul in ceea ce priveste cresterea melcilor, a colectãrii de flori si fructe si pãdure, alti doi in ceea ce priveste exploatarea pãsunilor si un procesator de produse apicole deja certificati in aceastã activitate, alti cate doi pe zootehnie, respectiv cresterea caprelor si oilor si pe legumiculturã, aflati in perioada de conversie. Anul trecut, numãrul celor care s-au inregistrat la Directia pentru Agriculturã a Judetului Vaslui ca prestand activitãti ecologice a crescut la 48, dintre care 44 in domeniul vegetal, apiculturã, livadã sau productie animalierã. S-au mai inregistrat ca practicand activitãti conexe agriculturii ecologice un procesator, un importator si un exportator de produse agricole. In acest an, conform directorului DAJ Vaslui, Ionel Bunea, “Panã la data de 22 iulie au fost inregistrate un numãr de 39 fise de inregistrare a operatorilor economici, persoane juridice sau fizice, in agricultura ecologicã, care produc, proceseazã, importã din tãri terte depoziteazã sau distribuie produse ecologice in vederea comercializãrii”. Producãtori ecologici sunt inregistrati 34, cei mai multi in domeniul vegetal sau in apiculturã, doar patru in zootehnie si unul in pomiculturã. Si-au mai depus fise de inregistrare la DAJ trei procesatori, dintre care unul in domeniul vegetal, cereale, legume si fructe, si doi procesatori de cearã si miere, si cate un comerciant si un exportator de miere de albine. Numãrul producãtorilor sau al celor care au afaceri in domeniul agriculturii s-a redus, poate si din cauza conditiilor dure pe care acestia trebuie sã le respecte, inclusiv din punct de vedere al certificãrii, dar si durata mare, cinci ani, cat dureazã certificarea.
Conditii dure
Trebuie spus cã, pentru a fi certificati in agricultura ecologicã, fermierii trebuie sã indeplineascã o serie de conditii, inclusiv instalarea unei bariere de protectie intre suprafetele lucrate ecologic si restul terenurilor agricole inconjurãtoare. In etapa de productie la fermã, se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri si derivatele acestora), a fertilizantilor si pesticidelor de sintezã, a stimulatorilor si regulatorilor de crestere, hormonilor, antibioticelor. Procesatorii certificati au restrictionatã folosirea aditivilor, a substantelor complementare si a substantelor chimice de sintezã folosite la prepararea alimentelor ecologice. In plus, de fiecare datã cand este cazul, toti producãtorii certificati sau in curs de autorizare trebuie sã se supunã controalelor fãcute de specialistii Directiei pentru Agriculturã a Judetului Vaslui. In acelasi timp, trebuie mentionat cã conversia de la productia agricolã conventionalã la cea ecologicã, proces care necesitã multe fonduri si multã muncã, beneficiazã de subventii speciale consistente. “De unde, acum cinci-sase ani, judetul Vaslui era undeva in coada listei, acum suntem in prima jumãtate a clasamentului pe judete la nivel national, in ceea ce priveste numãrul de producãtori si suprafetele de teren introduse in agricultura ecologicã. Este adevãrat cã investitiile si nivelul de muncã este mai mare, atat pentru reconversie, cat si pentru intretinerea activitãtilor ecologice, dar si pretul obtinut pentru produse este de cateva ori mai mare, ceea ce justificã efortul depus. Cererea de produse ecologice este in continuã crestere, nu doar la export, dar si pe plan national ori local, si asta denotã, in opinia mea, faptul cã pentru multi fermieri viitorul il reprezintã agricultura ecologicã”, a declarat ing. Ionel Bunea, directorul Directiei pentru Agriculturã a Judetului Vaslui.