Agricultura ecologica merita si trebuie sa fie sustinuta mai mult, pentru ca reprezinta inceputul unei agriculturi constiente, cu respect pentru natura si om, afirma Nagy Miklos, presedintele Asociatiei bioagricultorilor din Romania „Bioterra”, intr-un interviu acordat Agentiei Nationale de Presa Agerpres.
El este primul producator de paste fainoase ecologice din tara. Ca si cultivator de cereale ecologice a preferat ca, in loc sa trimita la export graul obtinut, sa-i adauge plusvaloare cumparand utilajele necesare pentru a face paste fainoase ecologice.
Dupa mai multe excursii de studiu in Elvetia, Austria sau alte tari, familia sa produce, dupa o reteta elvetiana, mai multe sortimente de taitei, paste scurte sau lungi. Pentru ouale ecologice colaboreaza cu o ferma de pasari ecologica din Cluj, pe care le primeste in schimbul furajelor ecologice.
„Consumatorii cauta cu incredere produsele eco. Este un semnal pozitiv. Si nu mai este un moft doar pentru bogati, sunt oameni de rand care stiu ce inseamna un aliment curat si parinti tineri care aleg pentru copiii lor numai produse ecologice”, considera Nagy Miklos.
De ce nu se mai inscriu producatorii in sistem?
„Conversia dureaza trei ani. Multi au fost cei care au dorit sa faca agricultura si s-au inscris motivati si de subventia in perioada de conversie, dar au renuntat pentru ca nivelul acestor subventii a scazut pe masura ce tot mai multi fermieri s-au certificat.
Nu e deloc usor. Pana faci anii de conversie, trebuie bine stiut ca, in aceasta perioada, esti aproape la zero cu profitul, de aceea subventia pentru reconversie ar fi sansa de supravietuire. Motive sunt mai multe. Cele mai mari probleme sunt birocratia, subventia de la stat si concurenta neloiala.”
Relatiile dintre guvernanti si producatori in alte tari
„Guvernul Elvetiei se mandreste cu fermierii ecologici, pentru care, in fata Parlamentului lor, au deschis o piata ecologica, unde isi duc vizitatorii. In Germania, Austria, Elvetia sau chiar Ungaria se da o subventie consistenta pentru a incuraja fermierii ecologici.
Toate tarile tind sa creasca peste 10% suprafata agriculturii eco, pentru ca se stie, din start, ca productia eco este mai mica cu 20-30%, dar investitia este mai mare. Agricultura ecologica nu inseamna ca te intorci la sapa de lemn, ai semanat si astepti roadele. Tot timpul trebuie sa stii ce faci, cu multa stiinta, inputurile sunt mai scumpe.”