Agricultura se inarmeaza cu feromoni

produse ecologiceCercetari recente anuntate de catre o echipa care lucreaza impreuna cu Synchrotron, Diamond Light Source (un institut britanic de cercetari care foloseste tehnicile synchroton pentru o categorie larga de aplicatii stiintifice), ar putea avea un impact important asupra dezvoltarii si perfectionarii unor metode de cotrol al parazitilor, mai prietenoase cu mediul, pentru agricultura mondiala.

Importanta intelegerii modului in care insectele “miros” si felul in care semnalele chimice sunt recunoscute, sunt folositoare in multe privinte, dar, in mod deosebit, pentru controlul parazitilor in agricultura. Determinarea structurii olfactive a insectelor si a proceselor aflate in spatele acestora, duce la dezvoltarea unor metode create cu scopul de a le influenta comportamentul.

Plantele folosesc semnale chimice pentru a respinge sau a atrage insectele, iar fermierii pot planta specii – partenere pentru crearea, dupa dorinta, a unei zone atractive sau respingatoare cu ajutorul “mirosurilor”, exploatand intelegerea detaliata a semnalelor olfactive.

Studiul a fost publicat in The Jurnal of Molecular Biology si a fost finalizat de catre Dr.Jing-Jiang Zhou si colegii sai de la cel mai vechi si mai mare centru de cercetari din Regatul Unit, Rothamsted Research, in colaborare cu grupul profesorului Nick Keep de la Institutul de Biologie Structurala si Moleculara din Birbeck al Universitatii din Londra.

Dr. Zhou, cercetator stiintific senior in biologia moleculara a insectei, studiaza mirosul insectelor si ecologia chimica la nivel molecular. El arata ca folosirea tehnologiei Diamond Light Sources, cea care genereaza “synchrotron light”, ajuta la clarificarea detaliilor mecanismelor legate de detectarea feromonilor, cei care dicteaza comportamentul imperecherii la moliile viermelui de matase.

Synchrotron light reprezinta radiatia electromagnetica emisa de particule incarcate care se misca aproape cu viteza luminii si care au lungimi de unda cuprinse intre cele ale razelor X si cele ale razelor infrarosii.

Moliile viermelui de matase sunt organisme-sablon si orice informatie dinauntrul mecanismului lor olfactiv are repercusiuni asupra intelegerii noastre, despre cum isi localizeaza insectele, partenerii si gazdele.

Descifrarea structurii acestei proteine reprezinta o realizare semnificativa pentru progresul biologiei structurale din Regatul Unit si marcheaza a o suta noua structura identificata la Diamond de la inaugurarea din 2007. In aparenta, despre studiul proteinelor si rolul pe care-l joaca in organism am putea spune, folosind o metafora, ca este ca un joc in care am avea 100 de lacate si 100 de chei si n-am avea idee care cu care se potriveste. Descifrand structura acestor proteine, intelegem mai mult despre functia lor, iar combinarea lor devine mai usoara.

Dr.Zhou apreciaza ca “nu doar comunitatea fermierilor va fi pregatita sa beneficieze de aceasta munca. Aceste cunostinte vor ajuta la perfectionarea biosenzorilor, pentru care detectarea sensibilitatii reprezinta realizarea suprema, mai ales in analizele de sange. Una din companiile noastre a investigat modul in care albinele pot detecta mici cantitati de explozibili si asteapta sa beneficieze de orice cunostinta pe care o producem”.
Sursa: 4ecotips.com

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente