9 metode pentru intarirea imunitatii

0
493
Cum s? înt?rim imunitatea?
Un sistem imunitar activ si calit poate sa ajute la prevenirea cancerelor

sistem imunitarOrganismul uman este alcatuit din numeroase sisteme cu functii definite, care interactioneaza intre ele stimuland, inhiband, regland la randul lor alte sisteme.  Sistemul care apara acest circuit din organism de agentii patogeni care ar putea influenta negativ, se numeste sistemul imunitar . El primeste „informatii” de la celelalte sisteme atunci cand acestea sunt „in pericol ” si intra in functie.
Ce putem face insa, ca sa ne  asiguram ca sistem functioneaza corect?

9 metode de intarire a imunitatii

Alimentele bogate in vitamina C

Vitamina C are rolul de a intari sistemul imunitar prin activarea unor mecanisme celulare, prin regenerarea unor tesuturi, refacerea structurilor de colagen, stimularea absorbtiei fierului la nivel intestinal avand efect energizant, de intinerire, regenerare si crestere a imunitatii. Consumati astfel vitamina C fie prin consumul fructelor si legumelor in stare proaspata sau sub forma de sucuri, fie prin consumul suplimentelor alimentare.

Consumul de proteine si 3 mese pe zi

Chiar daca sunteti la dieta organismul are nevoie de proteine, iar stomacul de 3-5 mese pe zi, insa nu copioase, aceasta pentru a-si regla secretiile, pentru mentinerea glicemiei si activitatea normala a insulinei. Proteinele sunt importante in cele mai multe functii ale organismului: intra in structurile intermediare celulare dintre ADN, ARN si „mesajul” transmis celulei prin intermediul sintezei de proteine, intra in alcatuirea muschilor, a hormonilor si tot din proteine sunt confectionati anticorpii, principalele arme cu care sistemul imunitar lupta impotriva infectiilor si bolilor. Asadar, consumul de proteine este deosebit de important pentru organism, de aceea nutritionistii recomanda consumul carnii de pui si peste, precum si a catorva oua pe saptamana.

Odihna

In timpul somnului, foarte multe procese de regenerare sunt activate. Studii neurologice de specilitate au demonstrat ca sistemul nostru nervos si mai ales creierul, este mult mai activ in timpul somnului decat in starea de veghe. In timpul somnului, sunt secretati in cantitati mari unii neurotransmitatori, iar procesele de regenerare sunt intense, astfel toate mecanismele de protectie celulare, tisulare si sistemice sunt refacute, urmand apoi sa functioneze din nou optim in starea de veghe.

Fructe si legume

Fructele si legumele sunt bogate atat in vitamina C, cat si in alte vitamite si minerale, fiind foarte importante pentru buna functionare a organismului si desfasurarea proceselor de aparare impotriva infectiilor. Sistemul imunitar are nevoie de multe vitamine si minerale pentru a functiona in tot ansamblul sau. Asadar, se recomanda sa consumati macar doua fructe pe zi si o salata sau mancare de legume.

Sportul

Sportul mareste cantitatea de sange, regleaza metabolismul, creste functiile celulare prin aportul de nutrienti si de asemenea ajuta organismul sa reziste in fata infectiilor, dar si in fata unor factori care ar putea scadea activitatea sistemului imunitar, cum sunt frigul, umiditatea, stresul. Printre cele mai importante „arme” impotriva stresului se numara sportul, fiind considerat una dintre cele mai puternice activitati care combate optim toate modificarile produse de stres.

Baile fierbinti, masajul si sauna

Baile fierbinti, masajul si sauna au rolul de a mobiliza sangele in si din musculatura, de a creste circulatia in unele zone ale organismului pe care le folosim mai rar, fiind deosebit de utile pentru persoanele cu munca de birou sau care au un stil de viata mai sedentar. Acestea prezinta printre alte roluri si pe acela de crestere a imunitatii si a rezistentei la frig, intarind totodata sistemul cardio-vascular.

Pozitivismul

Starea psihica influenteaza sanatatea. Atunci cand suntem anxiosi, depresivi, stresati, tristi, in organismul nostru se produc multe modificari, sunt secretate substante cu rol hormonal, iar in activitatea sistemului nervos, care epuizeaza sistemul energetic, scad activitatea celulelor si de asemenea productia de celule albe (cu rol imun) si de anticorpi. Se cunoaste deja ca psihicul poate declansa diverse boli, existand o specialitate care se ocupa cu astfel de situatii numita psihosomatica (psihologie medicala).

Homeopatia

Homeopatia este o metoda buna in ceea ce priveste cresterea imunitatii. Ce este homeopatia? Este o metoda alternativa de tratament care „trateaza cauza nu boala”. Mai exact, micile granule din tratamentele homeopate contin niste substante toxce in cantitati foarte mici, care au menirea de a mima o agresiune la nivelul unui sistem, care inevitabil se va activa. Astfel mareste capacitatea functionala a acelui sistem. Practic homeopatia trateaza prin aceiasi metoda care a dus la boala, stimuland sistemul afectat sa reziste si sa inlature agentul patogen. La fel si in cazul imunitatii.
http://www.healthy.ro/articol/Preventie/6002/9-metode-pentru-intarirea-imunitatii.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.