Alarma falsa cu… petrol la groapa de gunoi Roman

Alarma falsa cu... petrol la groapa de gunoi Roman

consilierul Emil Pericica l-a informat pe edilul sef ca la groapa de gunoi sint aduse reziduuri petroliere – verificarile in teren au infirmat cele semnalate – pentru siguranta, primarul Leoreanu a dispus sa fie recoltate probe, ce au fost trimise la analiza la Piatra Neamt –

Informatia facuta de consilierul local din partea PNL Emil Pericica, in plenul sedintei ordinare de joi, 28 aprilie, despre faptul ca la groapa de gunoi a orasului mai sint „abonati” si din judetele Bacau si Suceava, care, sub obladuirea noptii descarca deseuri si chiar reziduuri petroliere, ce pun in pericol mediul, nu s-a confirmat. O comisie formata din consilieri locali, reprezentanti ai Serviciului Tehnic, de Mediu, ai ISU, s-a deplasat imediat in zona, au ocolit groapa, au facut o incursiune si la suprafata zonei si nu au gasit urme de reziduuri solide sau viscoase, de natura minerala. Iar, de incediu care ar fi ars aceste deseuri petroliere nici vorba. Mai mult, cetatenii din zona nu au vazut si nici nu au auzit zgomotele facute de cele 10-15 TIR-uri din Moinesti care ar fi descarcat astfel de deseuri. „Mai multi cetateni mi-au semnalat faptul ca de mai multe ori, in special noaptea, cite 10-15 TIR-uri din zona Moinesti, au descarcat reziduuri petroliere la groapa de gunoi, fapt care a facut sa aibe de suferit puietii de salcim plantati in aceasta primavara. De asemenea, au mai fost semnalate si masini din Suceava care au descarcat gunoi. Va rog domnule primar sa luati masuri”, a cerut primarului, Emil Pericica.

Verificari si… monitorizari

Primarul municipiului Roman, Laurentiu Leoreanu, a precizat ca a trimis urgent angajatii primariei, care impreuna cu membrii comisiei stabilite la predarea gropii de sub administrarea Locato, la firma Rossal, sa analizeze cele semnalate. „Toti membrii comisiei, precum si celelalte persoane desemnate din Primarie, pentru a verifica cele sesizate de consilierul Emil Pericica, au facut incursiuni si deasupra si imprejurul gropii. Nici urma de deseuri petroliere solide sau viscoase. Au fost luate probe din anumite zone mai umede, care au fost trimise spre analiza la un laborator din Piatra Neamt. Peste doua saptamini asteptam rezultatele. Reprezentantii Rossal, societate care administreaza groapa au precizat ca nu este incheiat nici un contract cu vreo firma din Moinesti. Levigatul sau zeama scursa in pamint si care a mai ars iarba in unele locuri este de natura organica si nu minerala. Ceea ce s-a constatat este ca groapa a inceput sa fie mai bine organizata in sistemul cerut de legislatie, lucru pe care firma Locato nu ar fi avut posibilitate sa o faca, din lipsa de utilaje. Oricum, groapa va fi supravegheata atent, iar daca se vor ivi nereguli, toleranta va fi zero si vor fi luate masuri drastice” a declarat edilul sef.

La Protan e la fel

Alesul Local Valentin Danaila, din partea PNL a precizat ca nici problema mirosurilor pestilentiale de la Protan nu a fost rezolvata. „Vin si eu cu o rugaminte, pentru a se face ceva si cu Protanul. Baietii de acolo sfideaza pe toata lumea, iar simbata si duminica tot depoziteaza lesuri acolo. Vine vara si mirosurile vor fi din nou insuportabile”, s-a plins Valentin Danaila. Primarul Leoreanu a precizat ca au fost luate unele masuri si le-a cerut angajatilor firmei sa respecte un program de eliminare a deseurilor animale. „Protanului i s-a interzis arderea lesurilor si depozitarea acestora in curtea firmei. Le-am cerut ca in aceasta primavara sa lichideze toate deseurile din curte. S-au plins ca sint in faliment si ca nu au bani de eliminare a resturilor la termenul solicitat si ca pina la terminarea anului curtea va fi eliberata. Vom mai trimite inca o data comisia, vom sesiza din nou OPC, Garda de Mediu si alte institutii abilitate, pentru ca sa inlaturam si acest neajuns”, a promis seful administratiei publice din Roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *