Alba: Referendumul local privind proiectul minier de la Rosia Montana costa 300.000 lei

Alba: Referendumul local privind proiectul minier de la Rosia Montana costa 300.000 lei

Consiliul Judetean Alba va cheltui aproximativ 300.000 de lei pentru organizarea referendumului prin care populatia din 35 de comune si orase din judet va fi consultata cu privire la proiectul minier de la Rosia Montana, anunta Mediafax

Secretarul Consiliului Judetean Alba, Mariana Hurbean, a declarat sambata ca institutia va cheltui aproximativ 300.000 de lei pentru organizarea referendumului local din 9 decembrie.
Potrivit lui Hurbean, suma exacta nu este inca stabilita, deoarece nu s-au finalizat achizitiile de materiale electorale care vor fi folosite la referendum, insa costurile vor fi intre 280.000 si 300.000 de lei.

Hurbean a adaugat ca pentru referendum vor fi infiintate 148 de sectii de votare, diferite de sectiile de votare de la alegerile parlamentare.
In urma cu o saptamana, consilierii judeteni din Alba au decis organizarea, in ziua alegerilor parlamentare, a unui referendum prin care populatia din 35 de comune si orase din judet va fi consultata cu privire la proiectul minier de la Rosia Montana.
Proiectul de hotarare a fost votat de 21 de consilieri judeteni, sase au votat „impotriva”, iar cinci s-au abtinut.

Alesii judeteni au decis ca referendumul sa se desfasoare in 9 decembrie, ziua alegerilor parlamentare, in 35 de comune si orase, in mare parte din zona Muntilor Apuseni a judetului Alba, adica in orasele Zlatna, Campeni, Abrud, Baia de Aries si comunele Rosia Montana, Lupsa, Stremt, Vadu Motilor, Bucium, Ciuruleasa, Ramet, Vidra, Sohodol, Ponor, Ceru Bacainti, Almasu Mare, Posaga, Rimetea, Intregalde, Galda de Jos, Cricau, Metes, Albac, Arieseni, Avram Iancu, Bistra, Garda de Sus, Horea, Ighiu, Livezile, Mogos, Ocolis, Poiana Vadului, Salciua si Scarisoara.

Potrivit hotararii, cetatenii cu drept de vot din aceste zone vor trebui sa raspunda cu „Da” sau „Nu” la intrebarea „Sunteti de acord cu repornirea mineritului in zona Muntilor Apuseni si a exploatarii de la Rosia Montana?”, intrebarea fiind modificata printr-un amendament in timpul sedintei dupa ce initial se propusese formula: „Sunteti de acord cu repornirea mineritului in zonele miniere din Muntii Apuseni: Zlatna, Bucium, Abrud, Rosia Montana, Baia de Aries?”.
Proiectul de la Rosia Montana se afla in stadiu de evaluare, iar procesul de autorizare inainteaza pe masura finalizarii procedurilor, declara, in septembrie, ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Ea atragea atentia ca sunt doua directive europene transpuse in legislatia din Romania inca din anul 2008 – una care se refera la deseurile din industria extractiva, iar cea de-a doua privind responsabilitatea de mediu, pentru care este nevoie sa se elaboreze procedurile.
„In ceea ce priveste directiva privind deseurile din industria extractiva, la Ministerul Economiei se afla in derulare procedura privind stabilirea obligatiei de mediu. In momentul in care aceasta va fi finalizata, vom face pasii urmatori”, spunea Rovana Plumb, neputand preciza in ce masura procesul autorizarii proiectului de la Rosia Montana va mai inainta in acest an.
Ea mai afirma ca proiectul de la Rosia Montana este unul de interes national, care „necesita o abordare cu multa seriozitate si maxima responsabilitate”.

Proiectul minier Rosia Montana este dezvoltat de Rosia Montanta Gold Corporation, al carei actionar principal este Gabriel Resources. La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.
In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *