Albia paraului Cuejdi – o bomba ecologica

0
565
Albia pârâului Cuejdi - o bombă ecologică
Albia paraului Cuejdi – o bomba ecologica

la doi pasi de cocheta platforma construita peste paraul Cuejdi, imaginea este una respingatoare

Este clar…locuitorii cartierului Darmanesti, in special cei de pe malul paraului Cuejdi, sunt printre cei mai harnici cetateni ai municipiului Piatra-Neamt. Prin case, curti, apartamente se face curatenie de zor, zilnic. Gunoiul se arunca imediat, ce-i drept, doar nu ar fi sa-l tina careva sub presul de la intrare. In general, locul destinat gunoaielor, ca o razbunare impotriva naturii si o ofranda pentru poluare, este albia paraului Cuejdi. Acolo, gunoaiele sunt aruncate nestingherit si apa le poarta cat mai spre centrul orasului, pana intampina o piedica si se aduna mormane peste mormane. O halda de gunoaie, puturoasa, se gaseste in albia paraului Cuejdi, in apropiere de podul de la Orion. Gunoaiele au ajuns sa blocheze cursul paraului, asa ca apa mai iese din matca atunci cand ploua, lasand in urma o adevarata mlastina. Balarii, mizerii de tot soiul, insecte ce si-au creat un habitat propice acolo si mirosul pur de mlastina au devenit un fel de specific al zonei. Pentru privitori este de-a dreptul respingatoare privelistea si contrasteaza enorm cu imaginea ce se construieste la podul de la Unic, o esplanada pentru locuitori si turisti.

„La aproximativ 100 metri, in amonte de platforma nou construita (la mijlocul distantei intre Unic si podul Orion, in dreptul blocurilor 13 – 16 de pe Bulevardul Dacia), albia paraului Cuejdi este infundata de cateva luni bune cu gunoaie. In zona a crescut vegetatie si au aparut insecte, precum si un miros specific de mlastina. Precizez ca aceste gunoaie se aduna in aceasta zona nu din cauza locatarilor, ci probabil din pricina unei erori de proiectare. Astfel, la fiecare ploaie de mai mare intensitate albia Cuejdiului se infunda in acea zona, iar toate deseurile venite din susul apei raman blocate. Este pacat ca aceasta investitie in infrastuctura sa fie umbrita de aceasta stare de fapt neplacuta, atat pentru cetatenii din zona, cat si pentru reprezentantii municipalitatii”, se plange un cetatean din zona.

Portiunea de albie de la pod la Unic si pana la Orion se afla in prezent administata de Primaria Piatra-Neamt, pe perioada efectuarii lucrarilor la podul casetat peste Cuejdi. Autoritatile au demarat nu demult o actiune de curatenie a albiei, insa la modul cum evolueaza lucrurile, peste o luna s-ar putea sa fie convocate din nou la curatenie. In primavara acestui an au fost trimise echipe in teren pentru a vedea ce masuri trebuie luate si ce mijloace sa foloseasca pentru igienizarea zonei. Un singur lucru mai au localnicii de invatat: sa-si pastreze orasul curat. Altfel, albia paraului Cuejdi risca sa fie transformata intr-o rampa de colectare a gunoiului.

„Eu stiu ca la sesizarea cetatenilor s-a facut o igienizare in primavara acestui an, dar gunoaiele sunt carate de apele paraului, se arunca din amonte, de locuitorii din zona Subdarmanesti. Mizeriile sunt carate pe apa si ajung la pod la Orion. Vom face insa o noua verificare si igienizare”, a declarat viceprimarul Dragos Chitic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.