O distilerie din Scotia a incheiat un parteneriat cu Universitatea Napier din Edinburgh pentru a transforma subprodusele obtinute in timpul fabricarii whisky-ului in combustibil.
Oamenii de stiinta vor sa foloseasca bacterii care sa se hraneasca din resturile procesului de distilare al whisky-ului. Se va produce astfel butanol, care poate fi folosit drept combustibil pentru autovehicule, anunta BBC. Peste 90% din produsele care ies dintr-o fabrica de whisky nu reprezinta mostre ale bauturii spirtoase, spun specialistii. Cele mai multe sunt subproduse de tipul borhotului. Acestea contin mult zahar si sunt folosite de cele mai multe ori ca furaje sau ingrasaminte.
Centrul de Cercetare pentru Biocombustibili al Universitatii Napier a demonstrat deja ca se poate produce butanol din subproduse cu ajutorul unui anumit tip de bacterii. Acum, compania externalizata Celtic Renewables si distileria Tullibardine au semnat un acord prin care vor aplica acest proces la mii de tone din subprodusele distileriei.
„Acest proiect demonstreaza ca folosirea intr-un mod inovativ a tehnologiilor deja existente ne poate ajuta sa aducem beneficii atat mediului, cat si economiei, utilizand resurse aflate la indemana noastra”, a declarat Prof. Martin Tangney, fondator al Celtic Renewables, citat de bbc.co.uk.
Reprezentantii distileriei, care cheltuiesc anual 250.000 de lire pentru a scapa de resturile de fabricatie, sunt incantati sa poata participa la acest proiect, care este finantat de o bursa obtinuta de la guvernul scotian.