Pentru a-si securiza fagurii, doua specii de albine utilizeaza materialele plastice gasite in arealul in care traiesc. Aceasta metoda de etansare, inedita in regnul animal, a fost observata in Toronto, Canada. Trebuie precizat faptul ca aceste specii de albine, care fac parte din familia Megachilidae, nu-si construiesc fagurii ca celelalte producatoare de miere – femelele lucreaza impreuna la realizarea fagurilor, pe care-i concep, de obicei, din materiale vegetale.
Albina in cauza, de origine europeana, dar care a „emigrat” pe continentul nord-american cu ceva vreme in urma, pe numele ei oficial Megachile rotundata (foto), taie, in mod normal, bucatele mici de frunze si de flori pentru a-si construi locuinta. In studiul realizat in Canada, trei din opt faguri creati de aceste albine contin bucatele de pungi din plastic, care reprezinta, in medie, 23% din materialele utilizate la constructie. Interesant este faptul ca albinele „stiu” ca au de-a face cu un alt material de constructie, avand in vedere ca plasticul este taiat pe margini intr-un alt mod decat „croiala” clasica a frunzelor.
O alta specie de albina, Megachile campanulae, de origine canadiana de data aceasta, in mod normal colecteaza rasina lipicioasa si seva copacilor pentru etansarea fagurilor. Totusi, ecologistii au descoperit materiale de etansare din plastic incorporate in doua dintre cele sapte incaperi in care insectele isi vor creste viitoarele progenituri.
Desi colectarea pare sa fi fost accidentala, unii ecologistii sustin ca utilizarea acestor materiale inovatoare ar putea fi o adaptare utila la ecosistemul dominat de om, pentru ca folosind materialul plastic albina poate suplimenta sursele limitate de frunze. Cu toate acestea, alti specialisti sustin ca aceste metode de lucru sunt accidentale, pentru ca au observat doar frunze in mai multi faguri, pe cand in altii s-au observat si bucati din plastic care s-au lipit de locul in care ulterior aveau sa apara fagurii albinelor. Sau, poate, ele au folosit pur si simplu plasticul din cauza asemanarii sale structurale cu materialele pe care le folosesc in mod obisnuit.