S-a intamplat, probabil, si nu o data, sa fii coplesit(a) de o stare de somnolenta sau macar de scadere a atentiei dupa ce ai mancat (in special dupa masa de pranz).
„Caderea” brusca a tonusului fizic si mental dupa masa poate fi evitata daca spunem „Nu!” anumitor alimente/categorii de alimente.
1) Dulciurile. Consumul lor provoaca fluctuatii mari ale glicemiei, fluctuatii al caror efect principal pe termen scurt este starea de oboseala accentuata (moleseala). Pentru a evita neajunsurile aportului de zaharuri, consuma dulciurile in cantitati mici, si doar ocazional (doar cand simti intens nevoia de dulciuri).
2) Fainoasele rafinate – adica cele obtinute exclusiv cu faina alba (sau in care ponderea fainei albe este de peste 90%). Mecanismul prin care consumul lor te “seaca” de energie are la baza tot fluctuatiile glicemiei.
3) Prajelile. Acestea sunt foarte greu de digerat, suprasolicitand aparatul digestiv si, indirect, intregul organism. O combinatie care scade drastic tonusul este cea dintre uleiul prajit, amidon si zaharuri (gogosi cu branza dulce, foietaje cu ciocolata, branza dulce, gemuri ori crema de vanilie, diverse deserturi cu aluat prajit sau fiert in ulei).
4) Pizza – urmare a combinatiei complexe de proteine concentrate, amidon si grasimi. Acest aliment, care “zapaceste” digestia si oboseste organismul, nu are, totusi, un efect atat de sever precum primele 3 categorii de alimente. In plus, in cazul pizzei efectul poate fi diminuat sau chiar eliminat daca o consumi cu sos iute iar la final servesti o limonada mai bogata in lamaie.
5) Salamurile si pateul. Pe langa posibilele consecinte dezastruoase pe care consumul lor le aduce pe termen mediu si lung, ingerarea unor asemenea “alimente” are si acest rezultat nefast imediat – secatuirea organismului de energie. “Vinovatii” sunt grasimile concentrate si proteinele de slaba calitate.
In afara ocolirii acestor alimente si categorii de alimente, pentru a evita pierderea tonusului dupa masa este important sa nu mananci pana la saturatie. In plus, poti incheia masa cu un produs digestiv – limonada de lamaie, paine integrala usor prajita cu 2-3 felii de rosie sau cu putin sos de rosii, 1-2 felii de ananas crud (ananas mai ales in cazul unei mese bogate in proteine; spre deosebire de majoritatea celorlalte fructe, ananasul – in cantitati mici – este recomandat la finalul mesei).
Liviu Deculescu