Grija fata de Plamanul verde, padurea, trebuie sa devina o subiect principal in dezbaterile publice si factorii decizionali din Romania. Secretarul de Stat din Ministerul Mediului si Padurilor, Mugur Cozmanciuc, afirma ca “aceasta bogatie a Romaniei, padurea, sa ocupe locul pe care il merita intre prioritatile Romaniei”.
Foaia Transilvana: Domnule Secretar de Stat, va provocam la o discutie asupra cadastrului forestier. Care este situatia actuala a cadastrului forestier?
Mugur Cozmanciuc: Baza cartografica actuala, acolo unde exista, este neactualizata si are o vechime de 25-30 de ani. In conditiile in care ne dorim sa aplicam Codul Silvic este absolut necesara delimitarea clara a fiecarei proprietati cu intocmirea de harti. Daca ar fi sa facem un sondaj, o parte covarsitoare din cei chestionati ne-ar spune ca nu vrem sa mai vedem paduri neadministrate, ei bine cauza principala este lipsa unui cadastru forestier, deoarece ea determina imposibilitatea urmaririi modului in care se respectat regimul silvic.
Atunci cand vorbim despre cadastru forestier poate ca nu este un concept atat de percutant in spatiu public, insa fara existenta lui nu putem aplica coerent regimul silvic, nu sunt asigurate conditiile pentru accesarea de subventii pentru silvicultura, nu putem gandi un management forestier optim in padurile Romaniei, inclusiv realizarea inventarului forestier in conditii de compatibilitate cu celelalte tari din Europa este periclitata de lipsa cadastrului forestier. Pornind de la aceste premise va reamintesc ca principala prioritate pentru mine este realizarea cadastrului forestier. Suntem datori sa dam Romaniei un cadastru forestier. Trebuie sa intelegem faptul ca padurea nu are culoare politica si ca este timpul ca in domeniul silviculturii sa gandim pe termen mediu si lung si nu sa luam masuri de azi pe maine.
FTR.RO: Domnule Secretar de Stat aveti in vedere sa reglementati cumva aceasta prioritate, avand in vedere contextual politic din Romania?
Mugur Cozmanciuc: Da, cu siguranta da! Principala mea preocupare de cand am ajuns la Ministerul Mediului si Padurilor a fost sa realizez ceva care sa aduca consensul in acest domeniu atat de des reformat, iar in acest sens am inceput demersurile pentru Strategia Forestiera 2013-2022. Unul dintre obiectivele strategiei va fi cu siguranta realizarea cadastru forestier. Ei bine indiferent de culoarea politica a fiecarui demnitar care se va perinda pe la minister nu vor putea sa nu tina cont de o strategie care e gandita si asumata de silvicultori, de societatea civila, de mediu academic. Eu cred in reglementari asumate care sunt in interesul domeniului. Cred ca a venit momentul sa incepem o constructie pe termen mediu si lung, sa trasam directii de actiune, fara a fi imun la semnalul dat din teritoriu.