Amenintare: Porci infectati cu virusul Ebola

O forma a virusului Ebola a fost detectata la porci pentru prima data, provocand ingrijorarea in ceea ce priveste o posibila mutatie si riscurile pe care le prezinta pentru oameni.
ebola
Virusul Ebola-Reston (REBOV) a fost intalnit pana acum doar la maimute si oameni si nu a cauzat imbolnavirea subiectilor. Cercetatorii sunt insa ingrijorati ca porcii ar putea fi un mediu prielnic pentru mutatia virusului, care ar deveni astfel periculos pentru oameni.
Totusi, cercetatorii de la Centrele pentru Controlul si Preventia Bolilor subliniaza ca in prezent virusul pare a nu reprezenta un pericol pentru noi. Desi fermierii care ingrijesc porcii infectati au contractat virusul, ei nu prezinta niciun semn de boala.
Cu toate acestea, cercetatorii au scris in Science: “Infectia cu REBOV la porcii domestici ridica intrebari referitoare la potentialul bolii de a afecta oamenii si alte specii domestice”

REBOV face parte dintr-o familie de virusuri care au de regula ca tinta primatele. Aceste virusuri cauzeaza febre virale hemoragice, cu sangerari interne abundente, si pot fi fatale. Cel mai recent studiu a examinat mostre de tesut prelevat de la porci din diferite regiuni filipineze ce sufereau de infectii respiratorii neobisnuit de grave.
Analizele au demonstrat ca animalele erau infectate cu radacini foarte variate ale virusului, ceea ce sugereaza ca a circulat printre porci inca de dinainte de a fi descoperit pentru prima oara la maimutele exportate in Statele Unite in 1989.
Porcii sunt cunoscuti ca fiind o gazda ideala pentru mutatia virusurilor. Expertii spun ca riscul potential este amplificat datorita faptului ca porcii sunt o parte esentiala a lantului trofic uman si intra foarte des in contact cu oamenii.

Unul dintre cercetatori, Dr. Michael McIntosh a spus: ” Stim ca acesta familie de virusuri este asociata cu boli fatale la oameni. Desi nu exista dovezi la acest moment care sa sugereze ca REBOV cauzeaza boli la oameni, se pare ca poate infecta oamenii si poate fi transmis de la porci la acestia. Efectele unei astfel de infectii la o gazda compromisa din punct de vedere a imunitatii, fie ca e vorba de porci sau oameni, reprezinta o alta sursa de ingrijorare.”
Organizatia Mondiala a Sanatatii ne asigura totusi ca  putem manca in siguranta carne de porc atat timp cat este bine pregatita si gatita.

Sursa: BBC News

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente