Le Monde: “In sfirsit, America s-a trezit”

Le Monde: "In sfirsit, America s-a trezit"
Le Monde: “In sfirsit, America s-a trezit”

Presedintele american Barack Obama a anuntat un ambitios plan de mǎsuri destinat sǎ reducǎ fenomenul de serǎ sau de incǎlzire a atmosferei. Un plan salutat imediat cu satisfactie la Bruxelles, precum si la Paris, in contextul in care Franta ar urma sǎ gǎzduiascǎ in 2015 o conferintǎ internationalǎ pe tema climatului.

Uniunea Europeanǎ nu poate decit sǎ aplaude noul angajament al Americii pe terenul luptei impotriva incǎlzirii atmosferei, intrucit a devenit limpede in ultimii ani cǎ fǎrǎ mobilizarea Statelor Unite si a Chinei nimic nu se poate face in aceastǎ privintǎ. Europenii au incercat in ultimii ani sǎ dea exemplul, sǎ-si asume unilateral efortul reducerii emanatiilor de gaze cu efect de serǎ, fǎrǎ insǎ a trezi un mare entuziasm la Washington sau Beijing.

Cum scrie insǎ cotidianul Le Monde, “America s-a trezit in sfirsit”. Nu este exclus ca initiativa lui Barack Obama sǎ fie motivatǎ de acumularea unor amenintǎri concrete pe teritoriul american. Anul 2012 a fost cel mai cald inregistrat vreodatǎ in Statele Unite. Alte 12 recorduri de acest tip sunt etalate pe ultimii 15 ani. O treime din populatia Americii stie acum ce inseamnǎ sǎ te confrunti cu temperaturi de peste 40 de grade. Uraganele, incendiile de pǎduri, seceta si inundatiile au provocat in Statele Unite in ultimul timp daune de o sutǎ de miliarde de dolari. Iar numǎrul de persoane suferind de astm s-a dublat in ultimii 30 de ani.

Este evident cǎ activitatea industrialǎ si comercialǎ a oamenilor, si mai ales a celor douǎ mari puteri economice, Statele Unite si China, au perturbat clima pe pǎmint. De unde si decizia lui Barack Obama de a cere instaurarea unor noi norme legate de protectia mediului inconjurǎtor. Ele vor fi decise, pinǎ in 2015, de Agentia pentru protectia mediului inconjurǎtor, ceea ce ii va permite presedintelui sǎ ocoleascǎ, cel putin pentru moment, obstacolele pe care i le pune in cale Congresul. De notat cǎ Barack Obama a mai avut o astfel de initiativǎ in cursul primului sǎu mandat prezidential, dar a fost total redus la inactiune de opozitia republicanǎ.

Va reusi el acum? Iatǎ ce se intreabǎ multi responsabili politici europeni, care asteaptǎ faptele dincolo de vorbe. O anumitǎ sperantǎ existǎ intrucit si China a anuntat citeva initiative pe terenul ecologiei. In timp ce-si anunta “noul plan de actiune globalǎ” in favoarea mediului inconjurǎtor, pe treptele Universtitǎtii Georgetown din Washington, Barack Obama a luptat din greu cu cǎldura. Afarǎ erau 31 de grade iar seful statului s-a vǎzut obligat sǎ-si scoatǎ sacoul si sǎ-si tamponeze fruntea de mai multe ori cu batista. Istoria va retine probabil aceste imagini ca fiind simbolice pentru lansarea unei veritabile initiative pe plan mondial in vederea limitǎrii efectului de serǎ.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente