Americanii, criticati de europeni la Paris

Reprezentantii celor mai poluante 16 state din lume s-au reunit in capitala Frantei pentru adoptarea unor masuri impotriva incalzirii globale

Anuntul administratiei de la Casa Alba privind reducerea cu numai 25% a cresterii emisiilor de gaze cu efect de sera pana in anul 2025 a starnit reactii negative la intalnirea pe care au avut-o, la sfarsitul saptamanii trecute, la Paris, reprezentantii celor mai poluante state din lume. Acestia au catalogat obiectivul prezentat de presedintele american George W. Bush ca fiind unul „dezamagitor” si prea putin ambitios.

Reprezentantii celor mai poluante 16 state din lume, reuniti, joi si vineri, la Paris, au avut ca intentie adoptarea unor masuri care sa duca la combaterea efectelor incalzirii globale. Ei s-au declarat dezamagiti de obiectivul propus de americani, pe care l-au caracterizat drept „un regres” in raport cu concluziile discutiilor de la Bali, din decembrie anul trecut.

Discurs demn de era „neanderthaliana”

Cea mai virulenta reactie a venit din partea Germaniei, care, prin vocea ministrului de mediu, Sigmar Gabriel, a catalogat discursul administratiei de la Casa Alba ca fiind unul „demn de era neanderthaliana”. „Presedintele Bush a avut un discurs jalnic.

In niciun caz nu am recunoscut discursul unui lider, ci, mai degraba, al unui perdant, care, cu siguranta, nu se ridica la inaltimea provocarilor cu care se confrunta lumea la ora actuala”, a spus ministrul german, citat de France Presse.

O interventie mai mo-de-rata, dar la fel de critica, au avut-o si reprezentantii Frantei. Astfel, in timp ce presedintele Nicolas Sarkozy s-a limitat la a spune ca lupta impotriva incalzirii globale necesita investitii masive in economia „verde”, ambasadorul francez pentru schimbari climatice, Brice Lalonde, a declarat ca „desi SUA au inceput sa se trezeasca la realitate, se pare ca au facut-o, totusi, prea tarziu”.

Sunt necesare limite concrete

La fel de nemultumit de propunerea lui Bush, ministrul sud-african al mediului, Marthinus van Schalkwyk, a declarat ca asteapta efectele pozitive ale alegerilor din SUA. „Indiferent de cine va veni la Casa Alba, cred ca negocierile cu Statele Unite vor avea rezultate mai bune”, a spus Van Schalkwyk, citat de Reuters.

Comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, a afirmat simplu ca obiectivul americanilor nu este suficient de ambitios si a propus Americii un sistem similar celui care functioneaza in Uniunea Europeana, prin impunerea unor limite concrete si clare pentru emisiile cu efect de sera.

„Chiar daca statele din Uniunea Europeana ar reduce emisiile poluante cu o suta de procente, tot nu este suficient. Toate tarile trebuie sa contribuie, iar SUA ar trebui chiar sa dea tonul”, a precizat Dimas.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *