Anchetele privind retrocedarile iau amploare. ANRP cere verificari pentru 2.700 ha de padure restituite mostenitorilor Cantacuzino

Ministrul Mediului, despre consecintele reexaminarii Codului Silvic - critica decizia lui Iohannis
Anchetele privind retrocedarile iau amploare. ANRP cere verificari pentru 2.700 ha de padure restituite mostenitorilor Cantacuzino
Anchetele privind retrocedarile iau amploare. ANRP cere verificari pentru 2.700 ha de padure restituite mostenitorilor Cantacuzino

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a solicitat organelor de cercetare penala sa verifice modul in care s-a facut retrocedarea a doua suprafete de teren forestier insumand 2.689 de hectare in localitatea Valea Doftanei din judetul Prahova, in perioada 2006-2009.

Terenurile ar fi fost retrocedate mostenitorilor lui Nicolae Cantacuzino, mai exact Ioanei Maria Cantacuzino, potrivit unui raport al Curtii de Conturi citat de presa centrala. Un hectar de padure din judetul Prahova se vinde cu circa 2.000 de euro in prezent, insa pretul poate ajunge si la 4.000 de euro in functie de amplasare, de varsta si mixul de arbori. Astfel, terenurile pentru care este ceruta verificarea de catre ANRP ar valora acum intre 5,3 mil. euro si peste 10 mil. euro.

Solicitarea are loc in conditiile in care Directia Nationala Anticoruptie (DNA) ii ancheteaza pe fostul deputat Viorel Hrebenciuc si pe fiul sau Andrei, aflati acum in arest preventiv ala­turi de deputatul Ioan Adam si de beneficiarul retrocedarii, Gheorghe Paltin Sturdza, in dosarul retrocedarii ilegale de paduri din Bacau.

Procurorii DNA sustin ca in aprilie 2012, prin intermediul lui Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza le-a cerut judecatorilor Lorand Andras Ordog si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, sa pronunte o hotarare judecatoreasca in favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea in posesia lui Paltin Sturdza a unei suprafete de 43.227 de hectare de padure in Bacau, producand astfel Romsilva un prejudiciu de 303,8 mil. euro. Un alt mare dosar de ancheta in retrocedari este cel deschis pe numele Crinutei Dumitrean, fosta presedinta a ANRP in 2011. Dumitrean este in arest, fiind cercetata alaturi de fosta sefa a DIICOT Alina Bica, doi deputati si alte persoane pentru acordarea unei despagubiri pentru un teren supraevaluat cu 62 mil. euro.

Bica a fost trimisa in judecata de procurorii anticoruptie, luni, fiind acuzata ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, apropiat al omului de afaceri Dorin Cocos, despagubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de mil. euro.

Pe 21 noiembrie, ANRP a mai solicitat verificari privind legalitatea restituirii unei suprafete de 980 de hectare teren forestier in localitatea Magureni (judetul Prahova), iar pe 5 decembrie a depus la organele de cercetare penala o sesizare privind restituirea a 876 ha teren forestier in localitatea Filipestii de Padure (judetul Prahova).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *