Animale disparute : Tigrul Caspian

Tigrul caspian este cunoscut si sub denumirea de tigrul persian, un animal frumos care se crede ca a disparut la sfarsitul anilor “50. Ulterior s-a mai semnalat de cateva ori prezenta acestuia dar fara dovezi in acest sens – ceea ce ne face sa credem ca fie este disparut permanent din fauna pamantului, fie se gaseste intr-un numar foarte redus de exemplare, astfel incat nu poate fi identificat in natura.
tigru caspian

Al treilea tigru ca dimensiune in lume, tigrul caspian era destul de lung si indesat si avea labe neobisnuit de mari in comparatie cu alte specii de tigru. Specia prezenta urechi scurte, pometi acoperiti de multa blana si blana lunga la nivelul corpului. Coloritul blanii tigrului caspian semana cu cel al tigrului de bengal. Exista un specimen expus la Muzeul Britanic care prezinta culoarea acestuia ca fiind auriu-galbuie in zona spinarii si pe flancuri. In zonele laterale culoarea era mai deschisa cu dungi care variau ca si culoare.

Masculii din aceasta specie aveau intre 169-240 kilograme in timp ce femelele aveau o greutate mai modesta, cuprinsa intre 85-135 kilograme.

Habitat:
Tigrul Caspian se cunoaste ca a trait in Iran, Irak , Afghanistan, Mongolia, Kazakhstan, Turcia, Tajikistan, Turkmenistan si Uzbekistan. Se pare ca specia se putea adapta la climate diferite destul de bine cu conditia sa poata gasi resurse de hrana suficiente. Se stie de asemenea ca aceasta specie de tigru era foarte solitara si ca singura perioada cand socializa era perioada imperecherii. Aceasta specie traia intre zece si cincisprezece ani.

Sezonul de imperechere era predominant reprezentat de iarna si primavara, dar existau cazuri si in tot cursul anului. Perioada de imperechere dura intre douazeci si treizeci de zile iar daca in aceasta perioada femela nu ramanea insarcinata intra din nou in calduri in cursul aceluiasi an. Perioada de gestatie a acestei specii era cam de o suta de zile, la finalul carora femela dadea nastere la doi – trei pui. Puii se nasteau orbi si nu deschideau ochii decat in a zecea zi dupa nastere. Femela isi alapta puii cam opt saptamani si in primele doua saptamani nu-si parasea deloc culcusul. Puii incepeau sa vaneze abia dupa ce aveau cam unsprezece saptamani. La aceasta specie de tigru, femela nastea cam o data la trei – patru ani de zile.

Disparitie:
Se considera ca aceasta specie de tigru a disparut in primul rand datorita utilizarii sale de catre romani in marile circuri pentru a lupta cu gladiatorii sau cu alte animale spre deliciul spectatorilor. De asemenea responsabili de disparitia speciei sunt si rusii care au vanat specia pentru a curata habitatul pe care doreau sa-l acapareze. In alte zone fermierii au contribuit si ei la extinctia speciei vanand-o pentru a opri atacurile asupra fermelor lor. Ducand o lupta inegala, aceasta specie se numara printre cele atinse de extinctie.

Sursa: It`s nature

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente