ANRE a acordat autorizatie de infiintare pentru un nou parc eolian si a acreditat o microhidrocentrala

ANRE a acordat autorizatie de infiintare pentru un nou parc eolian si a acreditat o microhidrocentrala
ANRE a acordat autorizatie de infiintare pentru un nou parc eolian si a acreditat o microhidrocentrala

Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, in sedinta din 26 februarie, acordarea unei autorizatii pentru infiintarea unui nou parc eolian, potrivit unui document postat pe site-ul institutiei.

Totodata, ANRE a acreditat o microhidrocentrala pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi.

Spre comparatie, in ultima parte a anului trecut, ANRE a acordat peste zece autorizatii de infiintare la fiecare sedinta a Comitetului de reglementare, in special proiectelor fotovoltaice.

Productia de energie regenerabila a ajuns la un nivel-record la finele anului trecut, cand capacitatea totala a proiectelor existente in sistem a atins 4.255 de MW, fiind cu 82% mai mare decat la sfarsitul anului 2012, potrivit datelor Autoritatii.

Astfel, la 31 decembrie 2013, in sistem erau instalate proiecte de energie eoliana cu o putere totala de 2.503 MW, fotovoltaice de 1.155 de MW, biomasa – 65 MW, si hidro – 530 de MW.

Producatorii de energie regenerabila primesc subventii sub forma certificatelor verzi, pe care le platesc toti consumatorii, inclusiv cei casnici, si care sunt reliefate separat in factura la electricitate.

Romania si-a asumat ca 24% din consumul de electricitate din anul 2020 sa provina din surse regenerabile, insa ANRE a anuntat ca aceasta tinta a fost deja atinsa, la 1 ianuarie 2014.

Pentru a tempera cresterea facturilor, Guvernul a decis, pe 1 iulie 2013, sa amane pentru perioada 2017 – 2020 acordarea unui numar de certificate verzi.

Potrivit OUG 57/2013, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, fata de sase certificate, ca pana acum. Proiectele eoliene beneficiaza doar de un certificat din doua, iar microhidrocentralele de doua certificate din trei.

In plus, noile proiecte care intra in sistem dupa 1 ianuarie 2014 primesc din start mai putine subventii. Potrivit Hotararii de Guvern 994/2013 din decembrie, parcurile fotovoltaice noi primesc doar jumatate din subventiile de pana acum, respectiv trei certificate din sase.

In cazul parcurilor eoliene, numarul certificatelor se reduce cu 0,5 pana in 2017 si cu 0,25 incepand cu anul 2018. Prin urmare, noii investitori vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi pana in 2017 si de 1,75 certificate, din anul 2018.

De asemenea, microhidrocentralele primesc si ele cu 0,7% mai putine certificate verzi pe MWh, respectiv doar 2,3 certificate pentru centralele noi.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,191FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente