RENEXPO SOUTH-EAST EUROPE, lider in lupta pentru un viitor curat a energiilor regenerabile si eficientei energetice!
România nu a notificat CE cu privire la modificarea legislației privind energiile verzi
ANRE va propune reducerea certificatelor verzi pentru energia regenerabila

Reglementatorul pietei de energie (ANRE) va propune diminuarea sprijinului pentru investitiile in energia regenerabila. Nicolae Havrilet, presedintele ANRE, a declarat, ieri, la Focus Energetic, ca va propune, in raportul privind piata de energie pe 2012, reducerea numarului de certificate verzi pentru parcurile fotovoltaice si cele eoliene deoarece au scazut costurile acestui tip de investitii.
Domnia sa a explicat: “A scazut costul investitiei pentru un MW instalat in parcurile fotovoltaice. Cos­tul tehnologiei a scazut cam la jumatate fata de momentul in care am conceput si am aprobat schema de sustinere a energiei verzi. In raportul pentru anul 2011 am informat Guvernul si Comisia Europeana ca ANRE crede ca trebuie redusa schema de sprijin cu un certificat verde pe MW solar si cu 0,3 certificate verzi pe MW eolian. Probabil ca in ianuarie, in raportul pentru 2012, vom propune o scadere mai mare a numarului de certificate verzi. Pana la urma, pentru un inves­titor serios rata interna de recuperare a investitiei este de baza, nu numarul de certificate verzi, al caror pret poate fluctua”.
Potrivit calculelor ANRE, consumatorii de electricitate din tara noastra vor plati 10 milarde de euro pentru certificatele verzi acordate gratuit producatorilor de energie regenerabila.
Rodin Traicu, secretar de stat in Ministerul Economiei, a spus, ieri, ca exista riscul unui conflict latent intre reglementarile ANRE privind energia verde si disponibilitatea consumatorului final de a plati certificate verzi.
Intrarea in consum a energiei produse din surse regenerabile a dus la cresterea facturilor consumatorilor, deocamdata intr-un procent redus. Pe masura ce se construiesc mai multe unitati regenerabile pretul energiei va creste simtitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here