Antilopele sunt in pericol

Specia sahariana de antilopa, addax, se numara printre cele mai afectate antilope, inmultirea acesteia scazand cu peste 80% in ultimele doua decenii, populatia totala fiind estimata la numai 300 de indivizi.
antilope in pericol
O patrime dintre antilopele din intreaga lume sunt in pericol de disparitie din cauza vanatorii si a distrugerii habitatului lor de catre oameni. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN), citat de Reuters.

Oamenii de stiinta au descoperit ca singurele antilope al caror numar este in crestere sunt cele sud-africane, asta in ciuda scaderii numarului a 91 de specii de gazele si antilope din intreaga lume. 25 din cele 91 de specii de antilope, adica aproape o patrime, au fost declarate a fi pe cale de disparitie.

„Situatia este mult mai rea fata de ultimul recensamant al antilopelor, efectuat in 1996”, se arata intr-un comunicat al IUCN, din care fac parte numeroase guverne din lume si organizatii de cercetare si conservare a mediului.

Printre cele mai mari pericole cu care se confrunta antilopele de pe glob sunt recoltele sarace, cat si intrarea oamenilor pe habitatul lor. „Majoritatea antilopelor traiesc in tari in curs de dezvolatre si de aceea este important sa colaboram cu localnicii si sa le explicam ca este in favoarea lor sa ajutam si sa conservam aceste animale”, a declarat Philippe Chardonnet.

Antilopa sud-africana cu coarne (Oryx) a fost deja catalogata ca fiind o specie disparuta din natura, cu toate ca au mai fost inregistrate cateva exemplare in Nigeria si Ciad. Exista cateva mii de astfel de antilope in captivitate, care sunt crescute si ingrijite special pentru a fi reintegrate in salbaticie.

Populatia de antilope, incepand de la cele din Tibet si pana la antilopele dik-dik, este in scadere pentru 62% dintre specii, stabila pentru 31% dintre specii si in crestere doar pentru una. Pentru celelalte sase procente situatia nu este sigura.

In general, antilopele sunt pretuite pentru carnea si pielea lor si multe sunt crescute in gospodarii. Cel mai mare pericol pentru aceste animale il reprezinta cresterea numarului oamenilor, care transforma orice loc liber din natura in loc pentru agricultura sau in orase si drumuri. Pe langa toate acestea se adauga si schimbarile climatice, la care, se pare ca antilopele nu reactioneaza prea bine.

In acelasi studiu se mai arata si ca specia sahariana de antilopa, addax, se numara printre cele mai afectate antilope, inmultirea acesteia scazand cu peste 80% in ultimele doua decenii, populatia totala fiind estimata la numai 300 de indivizi.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *