Anul acesta in judetul Bihor se vor preleva 127 de probe in special de la mere.

România ajut? Moldova pentru crearea Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide
Anul acesta in judetul Bihor se vor preleva 127 de probe in special de la mere.

Anul acesta in judetul Bihor se vor preleva 127 de probe in special de la mere.

Pe parcursul anului 2011, inspectorii fitosanitari din cadrul Directiei pentru Agricultura Bihor – Politia Fitosanitara, au prelevat un numar de 130 probe din grupa legume si fructe produse in tara, cat si din import ( mere, grau, spanac, rosii, visine, cirese, dovlecei, ciuperci, telina, sfecla de zahar, sfecla rosie, pere, grapefruit, banane, orez, portocale si salata). Prelevarile s-au facut pentru monitorizarea reziduurilor de pesticide conform Planului National de Monitorizare a acestora in fructe, legume si cereale in concordanta cu Regulamentul Comunitatii Europene nr. 396/2005.

„Aceste probe au fost prelevate din piete, depozitele producatorilor en – gros, supermarketuri, silozuri pentru cereale si de la vanzatorii cu amanuntul de pe piata”, a precizat Nicolae Hodisan, directorul Directiei pentru Agricultura Bihor.

Probele au fost trimise spre analiza la Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide in Plante si Produse Vegetale Bucuresti. Analiza s-a realizat pentru un numar de 158 de substante active din pesticidele utilizate in tratamentele fitosanitare cu ajutorul unei metode multireziduale la un cromatograf de gaze.

Rezultate bune

Rezultatele buletinelor de analiza primite, nu au semnalat depasiri ale limitelor maxim admise pentru pesticidele urmarite.

Pentru anul 2012, conform Planului National de Monitorizare aprobat de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si remis in teritoriu, in judetul Bihor se vor preleva 127 de probe ( fructe, legume si cereale) din productia autohtona.

Cel mai mare numar de probe programat este pentru mere, intrucat pentru acestea au fost declansate mai multe alerte in anii anteriori, datorita distribuirii lor in scoli, in cadrul programului guvernamental „Marul in scoli”.

Simona Albinaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *