Apa contaminata cu arsen scade riscul de cancer mamar

Apa contaminata cu arsen scade riscul de cancer mamar
Apa contaminata cu arsen scade riscul de cancer mamar

Un studiu efectuat in Chile a descoperit o legatura uimitoare intre apa contaminata cu arsen si scaderea ratei mortalitatii in randul femeilor din cauza cancerului de san, potrivit dailymail.co.uk.

Cercetatorii de la Universitatea California, Berkeley, au identificat o scadere cu pana la 50% a ratei mortalitatii in randurile femeilor cu varsta sub 60 de ani din orasul Antofagasta din Chile, in aceeasi perioada in care rezervele de apa din regiune prezentau un nivel de pana la optzeci de ori mai mare de contaminare cu arsen, o substanta extrem de toxica.

Cercetatorii au catalogat rezultatele studiului drept “uimitoare” si spun ca este nevoie de mai multe investigatii pentru a deschide drumul spre noi tratamente medicale.

Studiul a avut loc intr-o regiune din Chile unde locuitorii au fost expusi fara sa vrea unor niveluri inalte de contaminare cu arsen, un element chimic care este gasit in mod natural in multe minerale.

In loc sa inregistreze o crestere a ratei mortalitatii, cercetatorii au descoperit ca decesele cauzate de cancerul mamar au scazut la jumatate in perioadele care au coincis cu expunerea la niveluri ridicate de arsen.

Efectul a fost mai pronuntat in cazul femeilor din grupa de varsta sub 60 de ani, in randul carora mortalitatea a scazut cu 70%.

“Am studiat efectele pe termen lung ale arsenului asupra acestei populatii timp de mai multi ani, concentrandu-ne pe rata imbolnavirilor si a mortalitatii atribuite expunerii indelungate la arsen a acestor oameni”, a declarat profesorul Allan Smith, principalul autor al studiului.

In 1958, orasul Antofagasta, din nordul Chile, a inceput sa foloseasca pentru consumul populatiei o sursa geotermala de apa din Muntii Anzi.

Ani mai tarziu, s-a descoperit ca apa continea peste 800 de micrograme de arsen pe litru, un nivel de 80 de ori mai mare decat limita maxima recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

In 1970, o statie de filtrare a apei a fost instalata in regiune, dupa ce unii locuitori au inceput sa manifeste simptome ale expunerii indelungate la substanta toxica.

Ca parte a studiului, cercetatorii de la Institutul Oncologic Stanford au descoperit ca celulele mamare canceroase crescute in laborator sunt omorate de arsen, iar celulele mamare sanatoase au prezentat un nivel ridicat de rezistenta la efectele elementului chimic foarte toxic.

Utilizarea arsenului in scopuri medicinale nu este noua. Trioxidul de arsen a fost aprobat in anul 2000 de agentia pentru medicamente din Statele Unite ca un medicament eficient pentru tratarea unui tip rar de leucemie.

Expertii spun insa ca este prea devreme sa se vorbeasca despre utilizarea sigura a acestui element chimic impotriva cancerului de san.

“Nu inca. Nu stim daca tratamentul va functiona, dar teste clinice realizate cu multa atentie ar trebui sa fie derulate curand, pe baza rezultatelor acestui studiu”, a spus profesorul Smith.

Echipa de cercetatori este implicata acum in dezvoltarea de teste clinice, prin care o serie de pacienti cu cancer mamar in stadiu avansat vor primi un tratament bazat pe arsen.

Studiul a fost publicat in revista EBioMedicine.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente