Apa de calitate si mediu protejat la Cluj

Proiectele de tratare a apei, managementul de?eurilor ?i de plantare a spa?iilor verzi au primit cele mai mai finan??ri din Fondul Ecologic
Apa de calitate si mediu protejat la Cluj
Apa de calitate si mediu protejat la Cluj

Compania de Apa Somes a finalizat lucrarile de modernizare si crestere a capacitatii statiilor de epurare a apei care deservesc trei dintre cele sase localitati urbane ale judetului, asigurind astfel un plus de calitate in ceea ce priveste serviciile furnizate de locuitorilor judetului Cluj.

Consiliul Judetean Cluj, impreuna cu Compania de Apa „Somes” SA, organizeaza astazi, 4 iulie, ceremonia oficiala de finalizare a lucrarilor aferente contractului de modernizare si extindere a statiei de epurare Dej, proiect cofinantat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, in cadrul Programului Operational Sectorial (POS) Mediu, 2008-2013.
Precizam ca in data de 18 iunie 2013 au avut loc ceremoniile oficiale de finalizare a lucrarilor la statiile de epurare a apei din localitatile Gherla si Huedin, evenimente ce au marcat finalizarea a doua dintre contractele de lucrari din proiectul major POS Mediu etapa I 2008 – 2013, prin care Compania de Apa Somes SA – societate comerciala la care CJ este actionar majoritar -, isi indeplineste angajamentul luat in 2006, in momentul infiintarii ca operator regional, respectiv acela de a asigura servicii europene la standarde egale pentru toti locuitorii din aria deservita in judetele Cluj si Salaj.

Statia de epurare din Dej este cea mai mare dintre cele trei, cu o capacitate de 11.440 de metri cubi pe zi, deservind 31.700 de persoane in echivalent. Statia dispune de trei trepte de procesare a apelor uzate, o linie de tratare a namolului si, in plus, o unitate de producere de biogaz – produs utilizat in cadrul statiei de epurare, la producerea de energie termica si electrica, fapt ce contribuie astfel la scaderea costurilor de intretinere.
Amintim ca Statia de epurare din Huedin are o capacitate de 3740 de mc pe zi si deserveste 9.400 de persoane in echivalent. Statia dispune de trei trepte de procesare a apelor uzate si o linie de tratare a namolului. Statia de epurare din Gherla are o capacitate de 10.400 de mc pe zi si deserveste 20.000 de persoane in echivalent. Statia are trei trepte de tratare a apelor uzate si o linie de tratare a namolului.

Potrivit autoritatilor judetene, lucrarile recent finalizate au avut ca scop modernizarea si marirea capacitatii statiilor de epurare care deservesc cele trei localitati, in vederea eliminarii descarcarilor neconforme. In acest fel, odata cu finalizarea lucrarilor, a rezultat un impact minim asupra mediului inconjurator, reusindu-se incadrarea in limitele impuse de legislatia nationala si cea europeana privind epurarea apelor uzate urbane si, respectiv, cresterea calitatii serviciilor oferite de Compania de Apa Somes. „Finalizarea lucrarilor de modernizare a celor trei statii de epurare reprezinta un fapt extraordinar de imbucurator pentru comunitatile din aceste localitati urbane si pentru zonele din vecinatate. Importanta acestor investitii este una deosebita prin prisma beneficiilor aduse conditiilor de viata a cetatenilor, ele generind o crestere semnificativa a calitatii serviciilor oferite celor citeva zeci de mii de locuitori ai celor trei localitati urbane, dar si ai satelor invecinate. In plus, aceasta investitie contribuie la asigurarea unei dezvoltari durabile si echilibrate a judetului, prin protejarea mediului inconjurator, realizindu-se deplina conformare la standardele europene privind epurarea apelor urbane uzate”, precizeaza presedintele CJ, Horea Uioreanu.

Valoarea totala a contractului pentru modernizarea celor doua statii de epurare din Gherla si Huedin a fost de 34.040.769 lei (fara TVA), in timp ce pentru statia de epurare din Dej, valoarea contractului se ridica la 42.578.999,98 lei (fara TVA). Lucrarile au facut parte din proiectul major de investitii „Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata din judetele Cluj)Salaj – Imbunatatirea sistemelor de alimentare cu apa, canalizare si epurare in zona Cluj-Salaj”. Avind o valoare totala de 196,9 milioane de euro, proiectul a fost cofinantat de Uniunea Europeana, fiind atras si derulat de Compania de Apa Somes. Contributia nerambursabila a Uniunii Europene se cifreaza la 74%, cea a Guvernului Romaniei la 11,3%, a autoritatilor locale din aria proiectului la 1,9%, restul de 12,8% fiind obtinut de Compania de Apa prin credit bancar.

„Beneficiarii directi ai lucrarilor recent finalizate sint atit cei peste 70.000 de locuitori din cele trei orase si zona rurala arondata cit si mediul inconjurator. Totodata, concomitent cu modernizarea si extinderea retelelor de apa si canalizare, se creeaza premise noi pentru dezvoltarea economica si sociala a acestor areale”, subliniaza Uioreanu. Potrivit acestuia, din punctul de vedere al protectiei mediului si cresterii calitatii vietii, obiectivele proiectului POS, in ansamblu, se refera la cresterea la peste 79% a procentului de populatie conectata la reteaua de canalizare (comparativ cu 74% anterior acestor investitii), precum si cresterea procentului de ape uzate colectate si tratate conform normelor romanesti si europene la 100%, fata de 86% inainte.

Conducerea Compaiei de Apa Somes precizeaza ca lucrarile la toate cele trei statii de epurare au constat in refacerea totala a statiilor vechi si inadecvate, precum si in modernizarea lor tehnologica, astfel incit acestea sa faca fata standardelor europene extrem de stricte in ceea ce priveste epurarea apelor uzate urbane.

„Finalizarea acestei investitii, respectiv reabilitarea competa a celor trei statii de epurare, ne da posibilitatea sa imbinam, intr-o maniera optima, cele doua segmente principale pe care le presupune proiectul de mediu: segmentul social – si anume, asigurarea unei ape de buna calitate populatiei -, respectiv segmentul de protectie a mediului inconjurator”, puncteaza directorul general al Ccompaiei de Apa Somes, Dorin Ceataris. Potrivit acestuia, urmatorul demers vizat de institutia pe care o conduce este depunerea proiectului pentru fonduri europene, pentru 2014 – 2020 POS Mediu, perioada la finele careia va trebui ca toti locuitorii din aria urbana sa aiba acces la apa, canalizare si epurare conforme Directivelor UE, iar toate aglomerarile rurale cu mai mult de 2 000 de locuitori sa aiba retele de apa, canalizare si statii de epurare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *