Apa geotermala din Carei: Afaceri de multe milioane cu redeventa modica

Apa geotermala din Carei: Afaceri de multe milioane cu redeventa modica
Apa geotermala din Carei: Afaceri de multe milioane cu redeventa modica

Urmare a semnalarilor Buletin de Carei despre exploatarea nelegala a resurselor naturale din perimetrul careian, in beneficiul unei firme private, cu acordul tacit al primariei Carei, aceasta din urma initiaza demersuri pentru punerea in curat a afacerii derulate pe parcursul ultimilor 12 ani.

Astfel, dupa ani si ani de exploatare pe sest, in 20 noiembrie 2014, primaria Carei solicita ANRM , prin Directia Generala de Gestionare, Evaluare si Concesionare Resurse/Rezerve Minerale, Integrare Europeana, licenta de dare in administrare pentru exploatare de ape geotermale in perimetrul Carei, altul decat cel trasat de Directia Judeteana de Cultura pentru busturile romanesti din acelasi municipiu Carei.

In raportul de specialitate al Serviciului Tehnic, se solicita acordul Consiliului Local pentru demararea procedurilor de obtinere a licentei si pentru desemnarea ca imputernicit a primarului Kovacs de a negocia si semna licenta de exploatare a resursei naturale apa geotermala.

Apa geotermala din perimetrul Carei este utilizata ca materie prima pentru bazinele de apa de catre firma care a semnat cu primaria Carei un Contract de Concesiune.

Contractul de concesionare prin care primaria Carei acorda unei firme private, SC Aquacar Srl , posibilitatea gestionarii acestui bun proprietate publica, avea prevazuta ca redeventa anuala suma de 500 de euro si va asigur ca suma nu este o gluma . Timp de 10 ani a fost perceputa aceasta redeventa, in conditiile in care lipsea si licenta de exploatare a apei termale, iar de un an de zile, nivelul ei a fost ridicat la 1.000 de euro, adica o mie euro anual.

Cu alte cuvinte, cineva a facut profit de sute de milioane platind la primaria Carei o redeventa de 1.000 de euro anual ( in ultimul an, pentru ca in primii 10 ani a fost de 500 euro anual) si fara nici o aprobare pentru exploatarea unei resurse naturale. Primaria Carei nu a fost interesata sa isi rotunjeasca veniturile din concesionarea bunurilor proprii si prefera sa se indatoreze pe la banci pentru orice investitie doreste sa realizeze. Managementul defectuos al primariei Carei priveaza bugetul local de sume importante. Una dintre gaurile negre ale primariei este si noua locatie pentru sediul birourilor edililor si apropiatilor acestora, deoarece serviciile cu orar cu publicul larg au fost trimise la sediul Centrului Social, reabilitat din fonduri europene, cu receptia semnata dar lucrari nefinalizate.

Speriati ca vor deveni din nou vedete in topurile de gen ,, nu faceti ca ei…’’, conducerea primariei Carei solicita in noiembrie 2014 o licenta de exploatare a resursei naturale denumita apa geotermala, asa cum era normal sa o solicita inca de la inceputul exploatarii acesteia ca activitate aducatoare de profit.

Cheltuielile de peste 84 mii lei aferente acesteia vor fi suportate evident tot de catre primarie. aici
Cel desemnat a se ocupa de aceasta afacere cu multe semne de intrebare este primarul Kovacs, caci nu trebuie sa ne asteptam la surprize in cadrul sedintei ce va avea loc in data de 19 martie 2015 unde se solicita aceasta imputernicire cat timp consilierii majoritari sunt UDMR, formatiune al carei presedinte este domnul primar.

Societatea care utilizeaza apa geotermala in baza contractului incheiat cu primaria Carei a fost in centrul opiniei publice in cursul ultimilor ani pentru neclaritati legate de terenuri acordate de catre primaria Carei. Una dintre parcelele in cauza iese in evidenta prin blocarea ei ca drum de acces la casute camping, al carei proprietar nu a “cotizat” la administrator cu taxa de 10% aplicata altor proprietari de locuri de cazare din zona. aici

In baza atentiilor furnizate, clientii proprietarilor de spatii de cazare primeau bratari electronice care le permiteau intrarea si iesirea din strand dupa dorinta, in timp ce clientii proprietarilor care nu au fost dispusi sa cotizeze, intrau in strand pe baza de bilet, iar daca ieseau din strand pentru servirea mesei, la reintoarcere trebuiau sa achite, inca o data intrarea valoarea unui bilet. Potrivit surselor noastre, in incinta strandului, administratorul subinchiria spatii in baza unui Contract de Participatiune catre persoane juridice furnizoare de servicii de alimentatie publica percepand mii de euro lunar chirie si conditionand varietatea produselor destinate vanzarii. Spatiile puse la dispozitia acestora, aflate in proprietatea primariei Carei, au fost in stare deplorabila initial si au fost renovate si mobilate pe cheltuiala firmelor chiriase, fara a li se acorda nici o facilitate, pentru ca in final, cele ce au refuzat sa adopte pozitia de ghiocel si sa execute intocmai doleantele administratorului strandului ,sa fie inlaturate. Nici nu mai aducem in discutie situatia amplasarii de spatii de cazare in chiar vecinatatea spatiilor cu animale de agrement precum poneii. Practica este una agreata de primarie cu acceptul Directiei sanitar-veterinare care tolereaza in mjlocul orasului, la 100 m de unitatea spitaliceasca, un grajd de crestere a cailor.

Dupa semnalarea acestor abateri de la legalitate de catre Buletin de Carei, in centrul orasului , in cartierele MV I si II si la Liceul Teoretic au aparut afise cu caricaturi la adresa celor care au avut curajul sa faca publice aceste aspecte, fara ca Politia Locala sa identifice persoanele care le-au lipit, desi camerele de supraveghere au fost functionale.
Nici persoanele care au vandalizat panourile publicitare ale Buletin de Carei nu au fost identificate nici de Politia Municipala si nici de Politia Locala si nici cei care au intrat prin efractie la adresa mea de domiciliu si au sustras tot ce au gasit in masina parcata in curte.

Nici caricaturile si nici furtul din locuinta nu au reusit insa sa aduca in legalitate procedeele prin care primaria Carei se foloseste de bunurile publice ale orasului pentru a genera profit la o firma particulara.

Apa termala este una din cele mai valoroase resurse naturale ale judetului Satu Mare si atrage an de an tot mai multi turisti. Goana dupa castiguri usoare cu investitii minime atrage deci si multi profitori , incurajati de numarul redus de procurori de la Parchetul Carei cat si de la institutiile abilitate a veghea la respectarea cadrului legal de desfasurare a activitatilor pe domeniul public si privat.

Joi,19 martie 2015, de la ora 12,00, alesii locali se vor intalni intr-o sedinta extraordinara unde va fi dezbatut Proiectul de hotarare privind aprobarea demersurilor in vederea obtinerii licentei de exploatare a apelor geotermale in perimetrul Carei, jud.Satu Mare, altul decat cel rezervat busturilor romanesti din Carei.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente