Apa nepotabila la robinete

Nivelul amoniului din apa livrata populatiei este cu mult peste limita admisa de normele Autoritatii de Sanatate Publica.

Mai multe buletine de analiza emise de Autoritatea de Sanatate Publica Ialomita au aratat ca indicele de amoniu din apa livrata populatiei este de cateva ori mai mare decat limita maxima admisa.

A fost nevoie de o avarie la statia de captare a apei de la Calarasi pentru ca municipiul Slobozia, orasul si statiunea balneoclimaterica Amara si comuna Scanteia sa se confrunte cu o criza de apa potabila. Consumul de apa din Dunare a fost oprit si la robinetele a 70.000 de oameni a fost trimisa apa dintr-o sursa subterana. Aceasta reprezinta o investitie de 12 milioane de lei, inaugurata de primarul Gabi Ionascu cu doua saptamani inaintea alegerilor.

Recomandari babesti

Analiza apei in statiile societatii de distributie a aratat insa ca apa nu era potabila. “Mai multe probe prelevate de la uzina de apa si din cateva retele de alimentare cu apa din cartiere au aratat depasiri la amoniu, fier, sulfuri si hidrogen sulfurat. Apa are un gust nepla cut metalic, respingator, gretos, sesizabil de consumator”, a fost concluzia pusa de inspectorii sanitari, care au recomandat doar consumul de apa plata.

Imediat, URBAN Slobozia, societatea ce distribuie apa, le-a atras atentia consumatorilor sa consume apa de la robinete numai dupa ce aceasta se fierbe si se raceste. In disperare de cauza, primaria a dispus clorinarea in exces a apei, dar operatiunea s-a soldat si cu depasiri de cateva ori a dozelor maxime de clor admise in apa.

Sursa neautorizata de apa

“Nu am prelevat probe de la puturile de mare adancime pentru ca primaria si URBAN nu au solicitat autorizarea sursei subterane de apa”, a comunicat public Mihaela Dumitrescu, sefa ASP Ialomita. “E drept ca inca nu s-a finalizat documentatia pentru autorizarea sursei, dar acest lucru va fi facut in perioada urmatoare”, a replicat primarul Gabi Ionascu. El e cel care a girat investitia si a dispus livrarea catre populatie a apei. Prins la zid de consilieri, Ionascu a baut in fata lor apa extrasa din puturi. “Beti apa pe raspunderea mea penala, si veti vedea ca nu vi se va intampla nimic!”, a spus acesta.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente