Apa si energia: Resurse vitale, dar limitate ale planetei. Cum le economisim?

Apa si energia: Resurse vitale, dar limitate ale planetei. Cum le economisim?
Apa si energia: Resurse vitale, dar limitate ale planetei. Cum le economisim?

E nevoie de apa pentru a produce energie si de energie pentru a extrage, trata si distribui apa. Ambele sunt resurse limitate si cererea este in crestere. Economisirea energiei inseamna economisirea apei, si invers. Un miliard de oameni au nevoie urgenta de apa si de energie electrica. Imbunatatirea calitatii apei si a eficientei energetice sunt imperative si cer politici coerente si coordonate. Sunt argumentele pentru care tema Zilei Mondiale a Apei din 2014, sarbatorita in data de 22 martie, va fi Apa si energia.

Sarbatorirea acestei zile a fost instituita prin Agenda 21, un plan mondial de actiune pentru dezvoltare durabila in secolul XXI, in care s-au formulat aproape 2500 de recomandari privind cresterea economica, progresul social si ecologia, adoptata la Conferinta Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare de la Rio de Janeiro din 22 decembrie 1992.

Scopul este atragerea atentiei opiniei publice asupra necesitatii economisirii apei si a reducerii poluarii si de a pune in evidenta rolul si responsabilitatile celor cu atributii in intretinerea, valorificarea si protejarea surselor de apa.

Se sarbatoreste incepind din 1993 si semnificatia Zilei Mondiale a Apei a sporit an de an fiind promovata intens in ultimul timp si pe siteurile de socializare. Au fost aduse in atentia publica, in ultimii ani, aceste teme de impact major: penuria de apa, sanitatia, partajarea apelor transfrontaliere, apa curata pentru o lume sanatoasa, apa pentru orase, apa si securitatea alimentara.

In 2014 agentiile ONU cu responsabilitati in domeniul apei si statele membre vor actiona impreuna pentru a  sustine practici durabile in domeniul apei si energiei, mai ales in privinta inechitatilor in ce priveste accesul la apa potabila si la energie.

Apa si energia au un impact crucial in privinta ameliorarii conditiilor de saracie. Conform Raportului ONU din anul 2012 privind dezvoltarea mondiala in domeniul apei in lume sunt peste 768 de milioane de persoane care nu au acces la apa potabila , 2.5 miliarde de persoane nu beneficiau de conditii sanitare si aproape 12.3 milioane de persoane nu au acces la energia electrica.

Energia cere apa si apa cere energie. Pentru generarea si transportul energiei se utilizeaza resurse de apa, in special pentru energia hidro, nucleara sau termala. Si invers, aproximativ 8% din energia generata global este folosita pentru pomparea, tratarea si transportul apei catre consumatori.

Economisirea sau risipirea fiecareia dintre aceste resurse au impact major asupra celeilalte si un consum excesiv duce la epuizarea resurselor, poluare si cresterea excesiva a preturilor. De exemplu, in SUA, se estimeaza ca pentru a produce 1 kWh intr-o uzina hidroelectrica se consuma 68 de litri de apa proaspata, iar functionarea unui bec de 60 de W consuma in cursul unui singur an 24 de mii de litri de apa ! Sau. 38 % din volumul de apa proaspata captata este utilizata in termocentrale pentru producerea energiei, mare parte din apa utilizata pentru racire se reintoarce in natura, dar 3 % se consuma efectiv prin evaporare. Cererea de crescuta de apa pentru producerea de energie vara este in directa competitie cu cea necesara agriculturii sau pentru consumul municipalitatilor si are ca rezultat schimbari climatice, prin scaderea nivelului sau secarea raurilor.

Si risipa de apa inseamna risipa de energie, caci, tot in SUA, numai pentru producerea apei potabile, care inseamna transport, stocare, tratare, distributie, colectarea apelor uzate, din nou tratare si deversare se consuma 19 % din toata energia produsa, 30% din productia de gaze naturale si 330 de milioane de metri cubi de motorina !

Imbunatatirea eficientei in domeniul apei si energiei sunt imperative, ca si politicile publice coerente si coordonate, pentru ca o mai buna intelegere a relatiei dintre cele doua resurse va aduce servicii mai eficiente si costuri mai reduse. In prezent doar in tarile in curs de dezvoltare se cheltuiesc anual 103 miliarde de dolari pentru a finanta producerea apei potabile si pentru tratarea apelor uzate. In timp ce, un bun exemplu de coordonare pentru imbunatatirea eficientei este orasul Stockholm unde transportul in comun, masinile gunoierilor si taxiurile folosesc drept combustibil biogazul produs in uzinele de tratare a apelor uzate din sistemul public de canalizare.

Apa este esenta dezvoltarii durabile si strans legata de multe provocari globale si chiar natura acestei resurse globale cere cooperare  si actiune simultana la nivel national si international, afirma Michel Jarraud, presedintele Agentiei ONU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *