Aparatele electrice ar putea fi marcate cu inscriptii privind consumul de energie

Aparatele electrice ar putea fi marcate cu inscriptii privind consumul de energie
Aparatele electrice ar putea fi marcate cu inscriptii privind consumul de energie

Aparatele electrice vor fi marcate obligatoriu cu inscriptii privind consumul de energie. Parlamentul a votat in prima lectura un proiect de lege cu privire la eficienta energetica.

„Legea privind etichetarea energetica va avea un impact pozitiv asupra consumatorilor din Republica Moldova. Implementarea legii date va ajuta la reducerea consumului de energie electrica, micsorarea facturii la intretinere si va spori bunastarea cetatenilor”, a declarat viceministrul Economiei Tudor Copaci.

Astfel, Agentia pentru Protectia Consumatorilor va asigura efectuarea inspectiilor periodice la sediile agentilor economici pentru a verifica existenta si aplicarea corecta a etichetei pe produsele plasate pe piata spre vanzare.

Daca, Agentia constata ca un produs nu corespunde cerintelor, agentul economic este obligat sa conformeze produsul acestor rigori in timp de cinci zile lucratoare.

In cazul neconformarii cerintelor impuse de respectiva lege, Agentia va avea dreptul sa aplice sanctiuni, precum si sa retraga din vanzare produsele date. In cazul producatorilor straini, Agentia va informa firma producatoare, iar produsele vor fi scoase din vanzare pana la inlaturarea neregulilor.

Proiectul de lege elaborat de Ministerul Economiei face parte din Programul national pentru eficienta energetica 2011-2020, care prevede reducerea consumului de energie cu 20 la suta, in urmatorii sapte ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *