Romania trebuie sa faca recensamantul pestilor. Nu e o gluma. Din datele specialistilor, tara noastra mai are 2% din numarul de pesti care exista cu 70 de ani in urma.
Disparitia lor este legata in special de poluare. Multe specii au pierit pentru totdeauna, altele mai pot fi salvate doar daca se face un recensamant national si se iau masuri de repopulare. Aparatele folosite la numarare se numesc ‘electrofishing’.
In Romania de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial se spunea ca pestele este hrana saracului. Adica era din abundenta, la preturi mici. In acest moment nu gasesti peste proaspat decat in cateva magazine din Bucuresti si, foarte rar, in provincie. La Zimnicea, de exemplu, oras-port la Dunare, nu gasesti peste decat daca ai noroc sau relatii.
Care sa fie explicatia? ‘Din cele 94 de specii de pesti de apa dulce, cate existau in Romania in anii 1930 – 1940, au disparut 85. Din cele 300 de specii existente in zona romaneasca a Marii Negre, astazi mai avem 100. Restul a disparut. Cateva exemple de specii disparute sau in pericol iminent de disparitie sunt: lostrita, lipanul, scobarul, mihaltul, cleanul mic, linul. Sturionii au fost aproape decimati din Dunare, in special morunul. Primul lucru care ar trebui facut acum este recensamantul pestilor din Romania. In tarile occidentale, acest lucru se face anual, riguros. La noi, nu s-a mai facut decat sporadic dupa 1990, asta in contextul in care in a doua jumatate a secolului al XX-lea au disparut 98% din populatiile de pesti de la noi. Pe baza acestor studii s-ar putea realiza un proiect national de repopulare si protectie, pentru a salva ceea ce se mai poate salva’, ne-a spus lector dr. Nicolae Craciun, de la Facultatea de Biologie din Bucuresti.
Recensamantul pestilor e o treaba complexa si se face, de regula, cu aparate numite ‘electrofishing’. Acest aparat este un fel de baterie electrica, cu un catod sub forma de fir si un anod sub forma de plasa. Operatorul si persoanele asistente trebuie sa poarte cizme lungi si manusi din cauciuc, pentru a nu fi electrocutate – ‘Electrofishing’ nu omoara omul, dar il scutura destul de neplacut. Aparatul se pune pe umar, ca o geanta, firul catod este tarat prin apa, iar cu anodul se inainteaza pe cursul raului.
Practic, pestii sunt anesteziati prin socul electric, ies la suprafata, sunt culesi cu plasa si pusi in recipiente speciale. Pe langa numarare, sunt masurati, cantariti si catorva li se planteaza sonde cu ajutorul carora vor fi urmariti. In spatele operatorului se afla doua sau trei persoane cu plase care nu lasa pestii anesteziati sa fie luati de curentii de apa. Cand raul e mai lat de doi sau trei metri, se folosesc doua sau mai multe aparate concomitent.
Pentru rauri mai mari se folosesc ‘electrofishing’ de putere mai mare, pentru a vedea despre ce specii e vorba, si sonare pentru a-i numara, montate pe nave. Anestezia dureaza intre 20 si 60 de secunde, de aceea biologii trebuie sa se miste repede. Un recensamant al pestilor in toata Romania ar costa aproape 4 milioane de euro.
Un -electrofishing- costa intre 500 si 200.000 de euro
‘Valoarea unui asemenea aparat variaza intre 500 si 200.000 de euro. Cele mai scumpe sunt acelea montate pe vapoare. Cele folosite curent de biologi pe raurile interioare costa cam 3.000 de euro. Si in trecut se facea recensamantul pestilor, dar cu plase cu lant. Lantul era tarat pe fundul apei pentru a-i speria, iar plasa ii culegea. Metoda moderna are avantajul de a fi mai rapida, astfel pestele este supus stresului o perioada mai scurta. Trebuie spus ca stresul la vertebratele subacvatice este foarte periculos, ele murind de frica foarte usor din cauza acidului lactic secretat din abundenta de muschii lor in asemenea momente, ca la febra musculara. Practic, daca sunt stresati, pestii mor din cauza febrei musculare’, ne-a spus asistentul universitar Laurentiu Burlacu, de la Facultatea de Biologie Bucuresti.
Sursa: Universul Padurii