Apele partial limpezite, in scandalul ecologic de la Cugir

Sute de pe?ti mor?i în lacul de la Chinteni. A fost anun?at? Garda de Mediu
Apele partial limpezite, in scandalul ecologic de la Cugir

Concluzia autoritatilor, care au facut cercetari privind accidentul ecologic care a avut loc luni, 3 septembrie, la Cugir, este aceea ca o pompa care transporta substante neutralizante de la Uzina Mecanica s-a defectat, permitand deversarea unei mari cantitati de ape uzate in rau.

Potrivit unor declaratii ale reprezentantilor Apelor Romane ,U M Cugir ar fi primit o sanctiune contraventionala in suma de 35. 000 de lei ,iar Politia a intocmit un dosar penal pe numele acesteia ,pentru comiterea infractiunii de ”poluare prin evacuare in apa, in atmosfera sau in sol a unor substante periculoase”, fapta prevazuta si pedepsita de art. 88 din OUG 195\2005.

Cu toate ca Garda de Mediu Alba sustine ca accidentul ecologic a avut la origine in mod indubitabil deversarea de apa uzata tehnologic de catre Uzina Mecanica in Raul Cugir, Directia Sanitar Veterinara Alba vine cu precizari care lasa loc la interpretari. Aceasta sustine ca in urma analizelor efectuate pe mai multe exemplare de peste, s-a constatat ca moartea a survenit din lipsa de oxigen, situatie ce presupune ca pestii au murit fie din lipsa de oxigenare a apei din cauza caldurii excesive din ultima perioada, fie din cauza intoxicatiei pestilor cu o substanta care blocheaza oxigenul din apa. O situatie asadar neclara, cand ai de ales intre doua variante!

In urma probelor de analiza a apei din rau efectuate de catre Apele Romane s-a constatat ca pestii ar fi murit din cauza concentratiei depasite de Zinc din apa, substanta destul de toxica care in cantitate mare devine mortala pentru pesti.

”Ar fi posibila totusi o solutie de recuperare a pierderilor suferite si anume repopularea zonei cu peste. In acest sens, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura ar putea stabili pagubele provocate iar apoi sa ceara despagubiri pentru repopularea cu pastrav, singura specie care se poate adapta in aceste conditii, desi au avut de suferit atat cleanul cat si mreana vanata, specii care insa nu pot supravietui in apa de rau”, ne-a declarat presedintele Asociatiei pentru Pescuit Sportiv din Cugi,r Ioan Cristea .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *