La nivelul judetului nostru, exista mai multe arii protejate, de interes national si local, ce se afla in structura Retelei „Natura 2000”, insa in momentul de fata Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Olt are nevoie de un custode pentru padurile din ariile naturale protejate. De aceea, cei care se incumeta sa le administreze si sa prezinte un proiect de management, sunt invitati sa isi depuna cererile la APM.
Organizatiile neguvernamentale sau asociatiile interesate sa devina custode pentru padurile din ariile protejate din judet din structura Siturilor „Natura 2000” pot depune dosare pentru administrarea acestora. Potrivit lui Dorin Rogojinaru, din cadrul APM Olt, la nivelul judetului nostru sunt sapte arii protejate, insa de curand contractul unuia din custozi a incetat in urma cu cateva zile.
„Fiecare arie protejata este scoasa la custodie de APM si este atribuita unui ONG, unei asociatii care indeplineste anumite conditii stipulate prin legislatia in vigoare. Pe Valea Oltului Inferior este custode Compania de Servicii si Consultanta, din Bucuresti, pe Valea Oltetului este Asociatia «Militans», din Craiova, la Corabia-Turnu Magurele si confluenta Olt-Dunare este Asociatia «Echilibru», din Bucuresti si pe Raul Vedea este Asociatia Romana de Consultanta, din Bucuresti. Au mai avut custodie pe zona padurilor cei de la Directia Silvica, dar a incetat in data de 5 martie, dupa cum ne-a informat Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. La ora actuala dansii nu au mai depus cerere pentru a reinnoi aceasta custodie si zonele respective sunt fara custodie urmand ca impreuna cu ANPM sa gasim o solutie sa vedem cine va primi aceasta sarcina”, a precizat Rogojinaru in cadrul sedintei de Dialog Social din cadrul Prefecturii Olt.
Directia Silvica va reinnoi contractul
In legatura cu aceasta situatie am solicitat si punctul de vedere al Directiei Silvice Olt. Adriel Cotet, persoana care se ocupa de ariile protejate, ne-a precizat ca Directia Silvica va cere reinnoirea custodiei pentru padurile din ariile protejate ale judetului.
„Deocamdata nu s-a luat o hotarare in sensul acesta, dar mai mult de 50% cred ca vom cere preluarea in custodie sau reinnoirea custodiei. Deocamdata a fost termenul prea din scurt si nu s-a hotarat ce sa facem in continuare”, a precizat Cotet.
Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Olt, la nivelul judetului exista ariile protejate: Seaca-Optasani si Rezervatia de arborete de la Poboru, protejata datorita arborelui de garnita, Rezervatia de bujori a Academiei, Padurea Branistea Catarilor, protejata datorita stejarului pufos, Casa Padurii din Padurea Potelu unde exista trei stejari seculari de peste patru sute de ani si Zona Vaii Oltetului care este protejata datorita nisiparitei, Rezervatia naturala Resca datorita speciei de radasca si tot ce inseamna lacuri de la intrare in judetul Olt pana la varsarea in fluviul Dunarea. In prezent, ariile protejate reprezinta aproximativ 14% din suprafata totala a judetului.