Apogeul industriei petroliere

img_005.jpgUn nou raport in domeniu pune in lumina declinul mai rapid decat se spera al  industriei petroliere, dar si lipsa de pregatire a guvernelor pentru confruntarea cu o astfel de problema. Raportul umbreste entuziasmul starnit de noile surse de petrol recent descoperite si atrage atentia asupra faptului ca negarea acestei realitati poate submina eforturile de combatere a schimbarilor climatice. Ultima estimare existenta, realizata de Agentia Internationala de Energie (IEA), semnala faptul ca majoritatea expertilor situeaza maximul de productie petroliera 10 ani mai tarziu decat noile previziuni. Noul raport sustinut de catre Centrul de Cercetare Energetica al UK analizeaza extinctia petroliera globala, iar misiunea sa este de a rezolva problemele tehnice si de a oferi o ghidare clara oficialilor. Steven Sorrell, de la  Sussex University”s Science Policy Research Unit si liderul acestui raport, sustine ca aceasta este o concluzie importanta deoarece „cel mai important impact al extinctiei petroliere ar putea veni mai curand decat cel al schimbarilor climatice.

Ambele sunt importante, insa epuizarea petrolului a fost extrem de ignorata de politicieni”. La nivel mondial, aceasta tema este subiectul unor aprigi dezbateri sustinute pe de o parte de  cei care sustin zenitul productiei petroliere si aparitia unei crize pentru care nu suntem pregatiti, iar pe de alta de companiile si analistii energetici care spun ca petrolul nu este nici pe departe pe terminate. UKERC a descoperit insa ca productia totala din zonele existente este in declin cu 4% si in continua scadere in fiecare an, ceea ce inseamna ca la nivel mondial trebuie adaugate 3 milioane de barili din productia zilnica anual doar pentru a supravietui. Acest lucru este echivalentul dezvoltarii unei noi Arabii Saudite la fiecare 3 ani. Acest lucru reprezinta o incercare majora, desi teoretic conditiile sunt favorabile.

Raportul releva de asemenea ca 2 treimi din capacitatea curenta de 60 milioane de barili pe zi trebuie inlocuita pana in 2030. Prin contrast, resursele neconventionale sunt costisitoare si dificil de produs si dezvoltat la un asemenea nivel. In acelasi timp, raportul  avertizeaza ca scaderea productiei este de rau augur pentru incalzirea globala. Politicile de mediu se bazeaza pe estimari optimiste in privinta exploatarilor petrolifere, iar viitoarele tarife ale acestuia ar putea arunca economia intr-o noua recesiune, slabind eforturile de combatere a schimbarilor climatice. Desi sunt voci care neaga acuratetea rezultatelor acestui raport, exista si experti care l-au acceptat ca fiind raportul potrivit la timpul potrivit si ca va fi analizat in amanunt mai ales ca „guvernele ar trebui sa caute solutii pentru o economie eficienta fara petrol, adica electrifcarea drumurilor si apoi producerea electricitatii carbon zero”, dupa cum afirma intr-un interviu Bernie Bulkin, Energy and Transport Commissione.

http://www.theecologist.org/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *