A sosit toamna si, odata cu ea, si vremea in care culegem roadele pamantului si ne pregatim pentru iarna. Iar pentru ca pietele sunt inca pline de fructe si legume in aceasta perioada, este ideal sa incercam sa le conservam. Dar care este cea mai buna metoda de pastrare a alimentelor astfel incat sa beneficiem de toate proprietatile lor nutritive?
Congelarea
Congelarea este cea mai indicata metoda de pastrare a legumelor si fructelor proaspete, deoarece aceasta ofera un efect bacteriostatic total asupra alimentelor ceea ce inseamna ca temperaturile foarte scazute opresc inmultirea microorganismelor. In acest fel sunt pastrate cel mai bine proprietatile organoleptice ale produselor, atat de importante pentru sanatatea noastra!
Exista totusi cateva conditii esentiale astfel incat congelarea sa fie facuta intr-un mod corect:
-in primul rand fructele sau legumele pe care le alegem trebuie sa fie proaspete si lipsite de stricaciuni(este binecunoscut faptul ca un aliment stricat le va deteriora si pe cele din jurul sau);
-in al doilea rand acestea trebuiesc congelate, pe cat este posibil, cat mai repede de la momentul recoltarii;
-in al treilea, dar nu ultimul rand, este indicat sa congelam alimentele in cantitati mici pentru a nu fi apoi nevoiti sa decongelam o cantitate mai mare decat cea necesara si restul sa recongelam (ceea ce ar fi complet gresit). Putem imparti spre exemplu legumele in portii, necesare pentru o supa, sau o garnitura, sau fructe atat cat sa ajunga la prepararea unui singur desert sau a unei prajituri. Deja suna delicios, nu?
Conservarea
Aceasta este probabil cea mai raspandita metoda de pastrare a alimentelor, dar nu in toate cazurile poate fi si varianta cea mai sanatoasa. Sarea si otetul folosite la prepararea muraturilor nu sunt indicate unui segment de persoane precum cardiovasculari, hipertensivi, persoane cu probleme hepato-biliare. Pentru o persoana sanatoasa o portie de muraturi, de preferat in saramura si nu otet, nu poate sa faca nici un rau. Atentie insa la continutul de sare al acestora!
Multe persoane obisnuiesc deja sa puna muraturi si numeroase gospodine prepara dulceturi. Exista insa si cei carora timpul nu le permite si sunt nevoiti sa aleaga din gama de produse existente pe piata. Majoritatea acestor produse sunt din nefericire pline de conservanti nocivi! Chiar si la produsele preparate acasa suntem invitati sa folosim „ajutoare” care promit conservare garantata. Ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte de a fi tentati sa facem acest lucru si sa ramanem la traditionala sare pentru muraturi si zahar impreuna cu suc de lamaie pentru dulceturi!
Ar fi indicat deci sa consumam mai degraba pe timp de iarna fructe si legume congelate, preferabil de noi, nu cumparate din comert. Daca este posibil sa ne preparam singuri muraturile si dulceturile si sa nu ne lasam pacaliti de produsele inselatoare existente pe piata, pentru o viata sanatoasa si plina de energie!