Dependenta de cofeina…

cafea.jpgO problema de actualitate in ziua de azi , intrucat majoritatea oamenilor consuma cafea, ceai ,bauturi nealcoolice, cacao sau ciocolata

Desi s-a dovedit ca aceasta stimuleaza vigilenta, creaza o mai buna stare de spirit si imbunatateste capacitatea omului de a se concentra, cofeina isi are efectele ei negative.

In primul rand, consumul mare de cofeina produce stari de insomnie si o proasta dispozitie matinala, creste tensiunea arteriala si numarul de batai ale inimii si poate duce la tremuratul bratelor si al mainilor. Totodata , ea reduce capacitatea de absorbtie a anumitor substante nutritive in organism si mergand mai departe ,poate produce erori in reproducerea celulelor. Se poate ajunge astfel la posibile tumori, cancer, malformatii genetice si pierderi de sarcina.

Dependenta de cofeina este de departe un proces pe cat de subtil pe atat de daunator. Desi cei mai multi dintre noi nu recunoastem aceasta dependenta, se recomanda consultarea unui medic daca:

-suntem incapabili sa reducem portia de cafea

-avem dureri persistente de stomac, greata si balonari

-avem dureri frecvente de cap, ameteli si piuieli in urechi

-suferim de iritabilitate si insomnie cronica

-avem un ritm al inimii mai intens

Chiar si cu riscul dependentei de cafea, de cele mai multe ori alegem sa bem cafeaua noastra de zi cu zi pentru mirosul, aroma sau efectele ei benefice.

Insa pentru cei care sunt decisi sa renunte la cafea dar totusi vor energia oferita de cofeina se recomanda:

-15-20 minute de yoga.

-o cura de detoxifiere de 3 saptamani.

-terapia cu sunete-20-30minute de muzica relaxanta combinata cu o respiratie adanca.

-terapia florala, prin 2-3 picaturi de esente de flori atat dimineata cat si seara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *