Aproape 36% din speciile de pe Pamant sunt amenintate cu disparitia, potrivit Listei Rosii

0
611

Ultima actualizare a Listei Rosii a animalelor amenintate cu disparitia, realizata de IUCN, arata ca 17,291 de specii din cele 47,677 studiate sunt pe cale de disparitie. lista rosie

Rezultatul arata ca 21% din mamifere, 30% din amfibieni, 12% din pasari si 28% din reptile, 37% din pestii de apa dulce, 70% din plante si 35% din nevertebrate sunt amenintate.

„Aceasta este dovada stiintifica a confruntarii cu criza serioasa in ceea ce priveste extinctiile”, a declarat Jane Smart, director al grupului de conservare al biodiversitatii din cadrul IUCN.

„In ianuarie se lanseaza Anul International al Biodiversitatii. Ultima analiza a Listei Rosii arata ca tinta din 2010 de a reducere pierderea biodiversitati nu va fi atinsa. Este timpul ca guvernele sa inceapa sa se preocupe serios de salvarea speciilor si sa se asigure ca este pe agenda lor la anul, intrucat nu mai avem timp”, a mai spus Smart.

Dintre cele 5,490 de mamifere din lume, 79 sunt deja disparute sau disparute in salbaticie, 188 sunt critic amenintate cu disparitia, 449 sunt amenintate si 505 vulnerabile.

Rozatorul voalavo (Voalavo antsahabensis) apare pe Lista Rosie ca amenintat pentru prima oara. Aceasta specie, endemica in Madagascar, traieste doar in padurile tropicale montane si este amenintata de incendierile agricultorilor.

Broasca Kihansi (Nectophrynoides asperginis) a disparut din salbaticie. Aceasta specie exista doar langa Cascada Kinhasi din Tanzani, unde avea o populatie de cel putin 17.000 de exemplare. A disparut insa rapid dupa ce s-a construit un baraj ce a scos 90% din apa cascadei.

Acestea sunt doar doua exemple din tragediile biodiversitatii din acest an.

Nu totul a mers prost. Starea unui peste australian de apa dulce s-a imbunatatit, datorita eforturilor de conservare.

Pentru mai multe informatii asupra speciilor pe cale de disparitie si asupra Listei Rosii, vizitati site-ul oficial www.iucnredlist.org.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.