Aproximativ 200 de tone de hartie si carton se recicleaza in fiecare luna in Baia Mare

Vrancart investe?te trei milioane euro în cre?terea capacit??ii de colectare a maculaturii
Aproximativ 200 de tone de hartie si carton se recicleaza in fiecare luna in Baia Mare

Aproximativ 200 de tone de hartie si carton se recicleaza in fiecare luna in Baia Mare. Desi la prima vedere cantitatea colectata pare una impresionanta, aceasta este infima tinand cont de cat se iroseste. Chiar si asa, mii de copaci sunt salvati de la taiere in fiecare luna. Un motiv pentru care baimarenii nu sunt obisnuiti sa recicleze hartie este si faptul ca in schimbul unui kilogram de hartie se ofera doar 24 de bani, astfel ca, din comoditate, baimarenii prefera sa o arunce fara sa se gandeasca la faptul ca pierd o gura proaspta de oxigen.

Printr-un gest extrem de simplu, baimarenii pot salva de la taiere paduri intregi. Nu o fac insa, iar acest lucru se vede in centrele de colectare a maculaturii. In acestea este aproape tot atata hartie cat la rampa de deseuri menajere din Baia Mare. ”Cantitatea colectata este mica fata de posibilitatile care ar fi. Vedem insa ca foarte multa hartie ajunge pe groapa de gunoi, iar noi nu o mai putem refolosi”, a explicat Ioan Moldovan, directorul Remat Baia Mare.

De Ziua Mondiala a Mediului, redactia eMaramures a umplut cativa saci cu deseuri de hartie si cele peste 100 de kilograme au fost transportate la centrul de colectare situat pe strada Oborului. Ne putem speranta ca si alti baimareni vor face la fel si chiar isi vor face un obicei din a colecta hartie.

Cele mai recente studii demonstreaza ca la fabricarea unei tone de hartie obisnuite se folosesc intre 2 si 3,5 tone de lemn, adica aproximativ 20 de copaci maturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *