Desi Ministerul Mediului a promis, inainte ca resursa piscicola din Delta sa fie preluata de ARBDD, ca va asigura fondurile si personalul necesar actiunilor de control piscicol, in realitate, nici pana astazi aceste probleme nu au fost rezolvate
Administratia Rezervatiei a preluat recent resursa piscicola din Delta Dunarii, pana atunci aflata in administrarea Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura. Decizia Ministerului Mediului a fost considerata de la bun inceput corecta, iar ARBDD urma sa gaseasca formula cea mai buna ca in Delta sa scada braconajul piscicol, iar organizatiile de pescari sa functioneze conform noilor legi. Asa s-a si intamplat: institutia de mediu a gasit o formula convenabila tuturor partilor, adica pescarii predau pestele cherhanalelor, dar nu la un pret stabilit de proprietarii acestora, ci sub controlul agentilor ecologi platiti de stat si a reprezentantilor consiliilor locale din localitatile pe raza carora functionau aceste centre de predare a pestelui. Teoretic, monopolul anumitor persoane asupra resursei piscicole ar fi fost indepartat. In realitate insa, lucrurile sunt mult mai complicate, iar Administratia se gaseste in pozitia de a controla mai mult decat isi permite.
„Gestionarea acestei resurse presupune un efort suplimentar din partea Administratiei, avand in vedere ca prevederile legale impun niste actiuni suplimentare, actiuni pe care Administratia si le-a propus inca de la inceputul gestionarii resursei piscicole in Delta Dunarii. De asemenea, ne-am propus o disciplinare a procesului de inregistrare a capturilor de pescuit, in vederea eliminarii pescuitului ilegal si a diminuarii pietei negre in acest domeniu. Au fost promovate mai multe acte normative care vin in intampinarea acestui deziderat, dupa care a urmat organizarea Administratiei in vederea implementarii acestora. Cu toate acestea, nici fondurile necesare nu au fost suplimentate, si nici personalul nu a fost suplimentat”, a declarat guvernatorul Rezervatiei Biosferei, Grigore Baboianu.
„ANPA s-a grabit sa disponibilizeze persoanele care puteau fi transferate la ARBDD”
Solutia ar fi fost ca Administratia Rezervatiei sa preia o parte din personalul disponibilizat de Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura, astfel incat fiecare punct de colectare a pestelui sa fie supravegheat.
„Noi am discutat, inainte sa se aplice disponibilizarile, sa fie transferate 10 persoane de la ANPA la ARBDD, ca urmare a reorganizarii Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura. Acest lucru nu s-a intamplat si am ramas cu un deficit de personal in acest domeniu si in continuare insistam la Ministerul Mediului sa repare aceasta problema. Am solicitat de asemenea suplimentarea bugetului pentru a avea un aport mai mare disponibil pentru combustibil si carburanti, astfel incat sa marim suprafata de supraveghere si control, dar nu
s-a luat in considerare necesarul pentru desfasurarea activitatilor suplimentare din domeniul pescariei”, a declarat guvernatorul Deltei.
30 de agenti ecologi pentru 52 de cherhanale
In aceste conditii, solutia de moment a fost ca agentii ecologi de care dispune ARBDD sa „faca naveta” intre punctele de debarcare din Delta Dunarii. Mai mult, desi initial consiliile locale din Delta si-au aratat disponibilitatea de a delega cate un reprezentant pentru supravegherea cherhanalelor, doar o mica parte au raspuns solicitarii ARBDD
„O prima dificultate consta in faptul ca cei 30 de agenti disponibili fac fata cu dificultate celor 52 de puncte de debarcare autorizate si incercam ca in perioada urmatoare sa obtinem in final o suplimentare de personal si o suplimentare de buget pentru deplasari. De asemenea, noi ar fi trebuit sa fim sprijiniti de consiliile locale, dar din cele 20 de consilii locale am primit doar noua confirmari ca pot participa in acest proces. Situatia este cu atat mai surprinzatoare cu cat 50% din veniturile percepute ca taxa pentru activitatea de pescuit se constituie buget la nivelul consiliilor locale”, a mai precizat guvernatorul.
Pana in prezent, Administratia Rezervatiei a emis 1200 de autorizatii de mediu in baza carora se desfasoara activitatea de pescuit in Delta Dunarii, iar autorizatiile de mediu cuprind plafoanele de captura pentru anul 2011.