Putini stiu ca in Ardeal si in Banat exista cateva exemplare din copacii-gigant. Chiar daca mediul lor natural este insorita Californie, in Muntii Sierra Nevada, giganticii arbori sequoia au prins radacini, inca din secolul al XIX-lea, si in cateva paduri din Banat si Ardeal. Reporterii EVZ le-au descoperit povestea.
Nu e usor sa ajungi la arborele sequoia. De pe DN 1, in dreptul localitatii Morlaca, trebuie sa o cotesti la stanga si sa apuci pe un drum judetean pana in localitatea Sacuieu. Nu exista indicatoare care sa te ajute sa ajungi la falnicul arbore.
Dupa Sacuieu, drumul duce spre Rachitele, satul premierului Emil Boc. La un moment dat insa, un indicator rutier te anunta ca trebuie sa virezi la dreapta spre satul Rogojel. Dupa alti doi kilometri, drumul vireaza brusc la stanga. Urmeaza un urcus de doi ki lo metri, pe un drum pietruit de mun te si ajungi la semetul arbore.
Legenda „gemenilor” uriasi din Muntii Apuseni
La 70 de kilometri de Cluj-Napoca, pe culmile Apusenilor ridicate deasupra satului Sacuieu, se inalta cel mai falnic sequoia din tara si fratele lui geaman. Este atat de maret incat privelistea te obliga la tacere si contemplare.
Are aproape 35 de metri inaltime si patru metri grosime. „Daca cinci barbati l-ar inconjura cu bratele deschise tot nu ar fi de ajuns”, spune Romulica Bentan, de 67 de ani, care locu ieste in apropierea falnicului arbore.
Legenda arborilor gemeni din Sacuieni e veche. Se spune ca un anume Gal Silvestru, baron ungur care avea in proprietate tot tinutul, este cel care a plantat samanta din care a iesit arborele de sequoia.
„De la maica am auzit ca baronul Gal, care era un mare invatat si ii placea sa studieze pomii, a adus din America o samanta necunoscuta pe meleagurile noastre. A adus-o intr-un baston, ca sa nu-l prinda”, spune Romulica Bentan.
Pentru protejarea copacilor nu se face mai nimic
Gheorghe Mereu, padurarul din Sacuieu, confirma ca samanta a fost plantata de baronul Gal: „Era un pasionat de natura si se spune ca, pentru a gasi locul cel mai bun unde sa planteze sequoia, a adus un austriac, specialist in botanica. A mai adus si alte specii de conifere, pinul negru sau pinul silvestru, pe care le-a plantat in zona asta. Ca sa protejeze arborele sequoia, Gal a mai plantat o perdea de brazi si pini care sa-l fereasca de vantul si de zapada care bat de pe Varful Vladeasa. Au mai incercat si altii sa planteze, dar nu a mai iesit.
Padurarul stie ca arborele sequ o ia e un monument al naturii, dar recu noas te ca nu se face mare lucru pentru protejarea sa. „Nu intervenim in niciun fel. Am con struit un gard din lemn in jurul lor ca sa-i ferim de turistii prea curiosi. Sunt doi arbori pentru ca dintr-o singura radacina s-au ramificat doua tulpini”, spune el.
„Tot felul de tineri vin si se catara pe ei”
Unii localnici sau turisti se catara pe cei doi arbori, care au o coaja moale, de culoarea cafelei cu lapte, fapt ce te surprinde inca de la prima atingere.
„Tot felul de tineri vin si se catara pe ei. Nu le poti zice nimic, ca cine stie de ce sunt in stare, dar e pacat. Sunt si oameni civilizati care doar ii admira. In fiecare zi vin aproape 20 de oameni sa vada copacul”, afirma si Alina Rus. Oamenii spun ca autoritatile ar trebui sa se implice mai mult ca sa protezeje arborii. „Amu-s vreo doi ani, pomul a fost trasnit. A inceput sa-si lase crengile si sa se blegeasca si am crezut ca s-or usca, dar anul asta tare m-am bucurat sa vad ca isi revin”, povesteste Ioan Potra.
Sacuieu, satul cu sequoia
Desi s-ar putea deduce ca numele satului Sacuieu vine de la specia de arbore, etimologia e alta, spun invatatii locului: „Numele de Sacuieu vine de la un lac sarat care a secat”, spune Gheorghe Potra, profesorul de geografie de la scoala din sat.
„Baronul Gal, care era un mare invatat si ii placea sa studieze pomii, a adus din America o samanta necunoscuta pe meleagurile noastre. A fost adusa intr-un baston, ca sa nu-l prinda.”- Romulica Bentan, localnica din Sacuieu
SIMERIA
Uriasul pitic din parcul dendrologic
Parcul dendrologic de la Simeria, cel mai vechi si mare de acest fel din tara, are aproximativ 70 de hectare si se putea lauda, cu ani in urma, ca printre miile de specii de arbori detinea si sase sequoia. Acestia aparusera in urma unei incercari de multiplicare cu seminte provenite de la un bulb de sequoia care nu se mai stie cand anume fusese adus la Simeria.
Cinci dintre ei reusisera sa prinda radacini pe la marginea diferitelor alei ale parcului, iar un al saselea s-a prins undeva aproape de intrarea in zona protejata, dar mai departe de zonele de trafic. Arborii de langa alei s-au uscat rand pe rand: „Eu am mai prins doar doi sequoia aici in parc, in 1994, cand m-am angajat. Unul era la marginea unei alei. A trecut cu bine iarna, nu a dat niciun semn ca ar avea probleme, dar in vara urmatoare s-a uscat”, spune Corina Coanda, cercetator in cadrul parcului dendrologic.
Arborele sequoia de la Simeria care mai supravietuieste e tanar. Are 25 de ani si n-a apucat sa se ridice la mai mult de 7 metri deasupra solului. „Cred ca a reusit sa supravietuiasca fiind protejat de vegetatia din jurul sau si de faptul ca, acolo, umiditatea din sol e mai ridicata. Nu-i atat de afectat de soarele puternic vara sau de vanturile reci din iarna, cum erau cei de pe marginea aleilor. Acestei specii nu-i priesc variatiile mari de temperatura”, adauga Coanda.
In Oradea se afla ceilalti trei sequoia din Romania. Au putin peste 100 de ani si intre 19-22 de metri inaltime.
MARE CAT ISTORIA
„General Sherman”, la 2.150 de ani
* Arborii sequoia sunt printre cele mai inalte creatii de pe Pamant. Numele este dat in cinstea capului indienilor cherokee Sequoyah (1776-1842), care a inventat un alfabet unic si si-a invatat poporul sa scrie si sa citeasca.
* Potrivit site-ului www.sequoia.ro, exista trei tipuri de sequoia.
* Recordul oficial al marimii este detinut de un arboregigant, numit „General Sherman”, batran de 2.150 de ani, aflat in Parcul National Sequoia din California. E inalt de 83,8 metri si are o circumferinta de 31,3 metri.
* Cu posibila exceptie a unei retele subterane de fungi, este cel mai mare organism
din lume.
* Este de zece ori mai gros decat o balena albastra.
Sursa: Evenimentul Zilei