Arbusi in loc de arbori la Focsani

Arbusi in loc de arbori la Focsani

Situatie de nemultumire in cartierul Sud al Focsaniului, acolo unde o firma angajata de Primaria Focsani se pregateste sa taie mai multi copaci din zona, copaci plantati in urma cu mai bine de 30 de ani de catre locatari. Arborii au fost marcati si se pregateste taierea lor.

“Stau cu toporul la usa. Daca vine sa-mi taie copacul, nu mai tin cont de nimic”, a spus unul dintre locatarii de pe Aleea Stadionului. 

Aproape toti copacii din imaginile de mai jos au fost marcati, pentru a fi taiati. Ce spune legea atunci este vorba de arborii ornamentali (salcami, tei, nuci, castani etc.): “Conform Legii 24-2007, modificata si completata prin Legea 313-2009, potrivit art. 12, alin. 5, in cazul arborilor ornamentali (tei, salcami, castani etc.), plantati pe spatiile verzi din domeniul public, precum si al celor plantati in aliniamente in lungul bulevardelor si strazilor, pe terenurile din zonele urbane si rurale, este interzisa interventia cu taieri in coroana acestora , cu exceptia lucrarilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afecteaza siguranta traficului pietonal si rutier, a imobilelor aflate in apropiere…

Vrancea Media a mai scris despre actiunea iresponsabila a municipalitatii, in materie de spatiu verde, ba chiar a si formulat o plangere penala impotriva primarului si a sefului de la Directia de Dezvoltare, respectiv a sefei de la spatii verzi. Vezi detalii AICI !

UPDATEPlangerea penala formulata impotriva celor care au decis taierile de pe Str. Dimitrie Cantemir si B-dul Garii din Focsani s-a soldat cu neinceperea urmaririi penale. Procurorul Florin Tirlea a considerat ca nu sunt indeplinite cele patru elemente constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu, deoarece nu a existat o intentie directa a celor vizati in ceea ce priveste taierile ilegale de arbori.

De data aceasta, intentia directa a autoritatilor este evidenta…

 

Reporterii Vrancea Media au aflat amanunte incredibile despre planurile Primariei. Pentru a justifica cheltuielile cu un proiect pe fonduri europene de milioane de euro, cei care conduc orasul au decis sa “macelareasca” aproape 100 de copaci din cartierul Sud. In locul lor vor fi facute parcari si va fi reamenajat spatiul dintre blocuri.

“Nu ne-a consultat nimeni din Primarie. Ne-am trezit ca marcheaza copacii. Cred ca in zilele urmatoare vor veni sa-i taie. Noi suntem hotarati sa ne opunem. Vrem spatiu verde. Vrem sa respiram”, ne-au declarat locuitorii din zona.

Carmen Cilibiu, Eliza Chitic, Ion Leu, Ionel Baciu si Ionut Stirbu au acceptat sa stea de vorba cu noi astazi si sa-si manifeste nemultumirea fata de proiectul Primariei.

Viceprimarul Tudorel Trofin ne-a declarat ca este vorba de un proiect cu fonduri europene si ca in locul arborilor taiati se vor planta… arbusti. Numai ca arborii taiati au chiar si 30 de ani ca varsta, arata foarte bine, mentin un nivel bun de oxigen si umbra in zona.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *