ArcelorMittal Galati amana, din nou, investitiile de mediu

  0
  394
  ArcelorMittal Galaţi amână, din nou, investiţiile de mediu
  ArcelorMittal Galati amana, din nou, investitiile de mediu

  Controlul Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu derulat saptamana trecuta a scos la iveala faptul ca ArcelorMittal Galati a reusit, inca o data, sa scape de investitiile de mediu pe care le avea de finalizat pana la mijlocul acestei luni. Metoda a fost simpla. Chiar inaintea verificarilor comisarilor de mediu, patronatul combinatului a solicitat Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Galati revizuirea autorizatiei integrate de mediu si implicit decalarea termenelor de finalizare la patru dintre cele 14 masuri de mediu din planul de conformare care ar fi trebuit respectate pana la mijlocul acestei luni.

  * Termene decalate la furnale si Laminorul de Benzi la Cald

  Carmen Sandu, directorul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Galati, ne-a explicat ca, in majoritatea cazurilor, agentul economic a cerut o amanare cu doi ani a termenului de finalizare a investitiilor programate pentru decembrie 2012 astfel incat acestea se asteapta sa fie gata abia in decembrie 2014, data pana la care este, de fapt, valabila actuala autorizatie integrata de mediu. Asta, desi, in unele cazuri ArcelorMittal Galati a avut la dispozitie chiar patru ani pentru indeplinirea masurii din planul din conformare.
  „Pe baza unui raport care cuprinde justificari de ordin tehnic si financiar, agentul economic a cerut decalarea termenelor la trei investitii necesare la < Departamentul aglomerare si materii prime si departament furnale > si una care viza modernizarea instalatiei de tratare a apei si a statiei de filtre mecanice si achizitionarea si instalarea unui separator apa – ulei de la Laminorul de Benzi la Cald”, a declarat Carmen Sandu, directorul Agentiei Pentru Protectia Mediului Galati.

  * ArcelorMittal nu a scapat de amenzi

  Daca in cazul celor patru masuri prevazute in planul de conformare din autorizatia de mediu situatia este clara, pentru celelalte masuri situatia este mai complicata. Si asta pentru ca reprezentantii Agentiei de Mediu Galati sustin ca nu au primit nicio informare din partea agentului economic potrivit careia celelalte masuri au fost respectate fara a depasi termenul legal prevazut in autorizatie. De aici insa intervine treaba comisarilor de mediu care au efectuat verificari la fata locului.

  Marioara Gatej, comisar sef in cadrul Comisariatului Garzii de Mediu Galati: „In urma controlului din combinat va putem spune ca nu au fost identificate nereguli majore. Insa ceea ce priveste respectarea masurilor din planul de conformare situatia este neclara. Si asta pentru ca unele masuri erau indeplinite, iar altele nu. La noi nu a ajuns inca autorizatia integrata de mediu revizuita motiv pentru care deocamdata noi nu stim daca ArcelorMittal este in termen sau nu. Daca, dupa ce vom avea acces la acest document vom constata ca sunt masuri la care nu s-a solicitat decalarea termenului si nici nu au fost finalizate pana la data stabilita initial in autorizatia integrata de mediu atunci vom stabili si sanctiunile conform legii”.

  Amintim ca si controlul anterior al comisarilor de mediu a scos la iveala nereguli de mediu pentru care ArcelorMittal a fost sanctionat cu 50.000 de lei. Cu toate acestea, patronatul a contestat amenda pe motiv ca au solicitat o extindere a termenului de realizare a masurii din planul de conformare, obtinuta in urma unor negocieri purtate cu Apele Romane.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.