Interviu: Investitiile in parcuri fotovoltaice mari ar trebui descurajate

Interviu: Investitiile in parcuri fotovoltaice mari ar trebui descurajate

Doua investitii majore in energie alternativa au fost anuntate recent, in Romania. Adrian Duguleanu, unul dintre actionarii Philro Industrial, care ofera solutii pentru sisteme fotovoltaice, a explicat, intr-un interviu acordat Business24, de ce investitiile in parcuri fotovoltaice de mari dimensiuni ar trebui descurajate, care sunt avantajele energiei fotovoltaice si in cat timp se poate recupera investitia intr-un asemenea proiect.

Pentru Dobrogea au fost anuntate foarte multe proiecte de investitii in parcuri eoliene. De curand s-a anuntat deschiderea unui parc de panouri fotovoltaice in judetul Timis. Putem spune ca energia solara a devenit noul trend in domeniul regenerabilelor si in Romania?

Daca analizam din punct de vedere al numarului de potentiali clienti interesati de noul domeniu, raspunsul este afirmativ, putem discuta de un nou trend. Acest lucru este simplu de explicat prin caracterul mult mai modular al acestui tip de investitie.

Oricine dispune de o suma de cateva zeci de mii de euro poate deveni un investitor in energie fotovoltaica. In cazul energiei eoline suma de start este accesibila unui numar extrem de mic de investitori. Ca pondere energetica noul domeniu ramane inca departe.

Putem vorbi de concurenta la nivel national, intre furnizorii de asemenea solutii?

Din punct de vedere al ofertei de echipamente putem vorbi de o concurenta prezenta mai ales in segmentul panourilor fotovoltaice importate pe diverse cai din China. Din punct de vedere al solutiilor exista deja evidentiate cateva companii, dar nu putem vorbi de o concurenta reala plasata intr-un cadru bine stabilitSunt sigur insa ca in viitorul apropiat lucrurile se vor schimba

Care sunt avantajele investitiei in panourile fotovoltaice? Exista si dezavantaje? Care ar fi acestea?

Energia fotovoltaica este energia care poate fi folosita oriunde atat cat e nevoie. Este o energie relativ simplu de obtinut, predictibila in mare masura si perfect compatibila cu multe tipuri de consum energetic, de exemplu cu cel aferent racirii sau chiar cu cel industrial specific functionarii intr-un schimb de lucru. Un dezavantaj major este cel legat de utilizarea unor suprafete mari de teren pentru o capacitate importanta.

Credeti ca potentialul energetic relativ scazut al Romaniei descurajeaza investitiile in afaceri cu panouri fotovoltaice?

Nu. Si pentru a proba acest lucru trebuie sa aruncam o privire in segmentul eolian. Interes exista, dar afacerile de acest tip sunt descurajate in primul rand de birocratie si mai ales de inertia operatorilor locali de electricitate.

Asa cum este gandita in acest moment pe plan mondial productia de energie, fotovoltaica se preteaza la un racord la un sistem energetic national. Fara acest racord vorbim de un hobby, nu de productie energetica.

Pentru a racorda un sistem fotovoltaic de 3kW, care ar trebui sa fie nelipsit din orice locuinta individuala, costurile si complicatiile birocratice sunt similare cu cele ale unui sistem de ordinul sutelor de kilowati.

Energia fotovoltaica trebuie produsa si consumata local si ca ar trebui incurajate in primul rand afacerile mici; trebuie incurajati proprietarii de locuinte si de spatii de productie sa investeasca in energia regenerabila si sa foloseasca mai ales acoperisurile.

Din punctul meu de vedere trebuie chiar descurajate investitiile in parcuri de productie fotovoltaica de mari dimensiuni. Acele terenuri trebuie sa ramana agricole sau sa fie impadurite.

Ce categorie de investitori (romani sau straini)este mai interesata de aceasta afacere? 

Exista doua tipuri de investitori. Cei care urmaresc doar o rata de profit, in acest moment foarte atractiva, si cei care urmaresc sa isi asigure si securitatea energetica a locuintei sau a fabricii lor. Romania ar trebui sa ia modelul multor tari si sa sprijine doar aceasta ultima categorie.

In urma cu doi ani pentru a monta panouri fotovoltaice cu o capacitate de 1 MW un investitor trebuia sa plateasca aproximativ trei milioane de euro. Acum costurile au scazut pana la doua milioane de euro. Cum estimati ca va evolua piata in anii urmatori? 

Costurile in acest moment sunt chiar mult mai reduse. Putem vorbi de parcuri de capacitate mare -1MW- la preturi de un milion si jumatate de euro. Din punctul meu de vedere preturile pot scadea chiar mai mult, dar cred ca dupa episodul fotovoltaic din Germania limita de jos a fost atinsa.

Germania incepe sa dea semne de saturatie in acest domeniu si nu vad o alta tara capabila sa duca mai departe acest trend. Vom asista in continuare la o politica de ieftinire in detrimentul calitatii. Panourile fotovoltaice au totusi sticla de acoperire si cadru de aluminiu, in afara de celulele fotovoltaice.

In cat timp se poate amortiza investitia in panouri fotovoltaice?

In acest moment o investitie bazata pe panouri ieftine se recupereaza in circa cinci ani. Totusi, exista riscul ca un astfel de echipament sa fie aruncat, si atunci poate ca solutia pastrarii banilor intr-o banca ar fi mai sigura!

Consider ca o rata de profit de circa 10 % este o rata care trebuie luata in calcul pe viitorul pe termen mediu. Un sistem bazat pe echipamente de buna calitate costa mai mult, investitia se recupereaza intr-un termen mai lung, de pana la 10 ani, dar va produce energie si dupa 20 de ani de la instalare.

Proiectele de energie verde sunt mai costisitoare comparativ cu cele conventionale. La nivel european s-au stabilit tinte privind ponderea energiei regenerabile pana in 2020. Cat de mult ajuta certificatele verzi investitorii in energie alternativa din Romania?

Certificatele verzi sunt esentiale pentru dezvoltarea acestui domeniu, dar trebuie corect directionate astfel incat sa duca, intra-devar, la dezvoltarea energetica armonioasa a tarii.

In afara de certificatele verzi, mai exista si alte subventii pe care statul roman le pune la dispozitia investitorilor in energie regenerabila? Cum stam la capitolul sustinere din partea statului, comparativ cu alte state europene?

Din cate cunosc eu exista si alte programe, de tipul „Casa Verde”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *