Ariile protejate – o solutie pentru atenuarea impactului schimbarilor climatice

Ariile protejate reprezinta o solutie eficienta si ieftina pentru atenuarea impactului schimbarilor climatice – aceasta este concluzia ultimului raport publicat de International Union for Conservation of Nature, Organizatia Nature Conservancy, United Nations Development Programme, Wildlife Conservation Society, World Wide Fund for Nature si Banca Mondiala. arii protejate

Cu ocazia Conferintei ONU pe probleme de mediu de la Copenhaga si a Anului International al Biodiversitatii-2010, mentinerea si extinderea retelei de arii protejate la nivel global va fi recunoscuta atat de Conventia-Cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC), cat si de Conventia pentru Biodiversitate, ca arma puternica in lupta cu schimbarile climatice si va trebui inclusa, drept urmare, in strategiile nationale privind schimbarile climatice.

“Aceasta carte, intitulata Solutii Naturale: ariile protejate contribuie la lupta oamenilor cu schimbarile climatice (Natural Solutions: protected areas helping people cope with climate change), subliniaza, pentru prima oara, importanta ariilor protejate in reducerea impactului schimbarilor climatice si chiar ne indica cum le putem creste eficienta”, a declarat Lordul Nicholas Stern, autorul prefatei raportului.

Ariile protejate joaca un rol extrem de important in reducerea emisiilor de dioxid de carbon din atmosfera. 15% din stocul de carbon de pe planeta -aproximativ 312 gigatone- este captat in ariile protejate din toata lumea. In Canada peste 4000 de milioane de tone de carbon sunt sechestrate in 39 de parcuri nationale, fiind estimate la o valoare de 39-87 de milioane de dolari in credite de carbon. in Amazon, prin includerea sub statut de protectie a anumitor zone, se va preveni defrisarea a 670.000 km² de padure pana in 2050, reprezentand 8 milioane de tone de dioxid de carbon care altfel ar fi fost eliberate in atmosfera.

Ariile protejate sunt adevarate scuturi de aparare impotriva dezastrelor naturale, oferind spatiu pentru scurgerea inundatiilor, stabilizand solurile, evitand astfel alunecarile de teren si protejandu-ne de ravagiile furtunilor. Se estimeaza, de pilda, ca zonele umede de pe coasta Statelor Unite asigura servicii de protectie impotriva inundatiilor cauzate de uragane in valoare de 23.2 miliarde de dolari anual.

Ariile protejate asigura, in plus, conservarea resurselor naturale, fara de care nu am putea avea parte de hrana si apa curata si fara de care multe dintre comunitati nu ar putea supravietui. 33 dintre cele 100 de metropole ale lumii isi procura apa pentru populatie din arii protejate.

Ce face Romania in privinta ariilor protejate?

In septembrie 2009, statul roman a fost dat in judecata la Curtea Europeana de Justitie, pentru incalcarea prevederilor tratatului de aderare referitoare la managementul ariilor protejate. Procesul de desemnare a zonelor protejate a fost tratat fara seriozitate, iar in ceea ce priveste structurile de management, Romania este singura tara din UE care nu ofera niciun fel de sprijin guvernamental pentru reteaua de arii protejate.

Zonele protejate sunt declarate doar pe hartie, fara a avea clarificata modalitatea de administrare, fara o autoritate nationala de coordonare si resurse alocate de la bugetul statului pentru administrare si fara a avea aprobate masuri de mentinere a statutului favorabil de conservare pana la elaborarea planurilor de management pentru aceste zone. Acest lucru este cu atat mai grav, cu cat Romania este una din tarile cele mai bogate in ce priveste valorile si resursele naturale din Uniunea Europeana. Aceasta bogatie nationala imensa aduce cu sine si multe beneficii, de la apa curata la absorbtia de dioxid de carbon.

“In goana dupa solutii moderne pentru contracararea efectelor schimbarilor climatice riscam sa pierdem din vedere o alternativa sigura”, a declarat Alexander Belokurov, Manager de Conservare la WWF International. “Oamenii au investit timp de un mileniu in conservarea ariilor protejate, prin metode traditionale care si-au dovedit eficienta si potentialul chiar si in vremurile moderne”.

Sursa: HotNews

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente