Yoko Ono si fiul lui John Lennon au creat o coalitie „Artisti impotriva fracturarii hidraulice”

0
337
Yoko Ono şi fiul lui John Lennon au creat o coalitie "Artişti împotriva fracturarii hidraulice"
Yoko Ono si fiul lui John Lennon au creat o coalitie „Artisti impotriva fracturarii hidraulice”

Yoko Ono, vaduva lui John Lennon, si fiul celor doi, Sean Lennon, au creat coalitia ‘Artisti impotriva ‘fracking-ului” metoda de fracturare hidraulica folosita in extractia de gaz de sist, informeaza Lenta.ru.

Membri ai coalitiei au devenit muzicienii Paul McCartney si Ringo Star, cantareata Lady Gaga, actorii Alec Baldwin si Uma Thurman, precum si scriitorul Salman Rushdie. Grupul spera sa-l influenteze pe guvernatorul New-Yorkului, Andrew Cuomo, care in viitorul apropiat va trebui sa decida daca sa permita sau nu tehnologia ‘frackingului’ pe teritoriul statului.

Inainte se anunta ca Andrew Cuomo a propus restrictionarea forarii de puturi pentru extragerea de gaz de sist, dar ca nu intentioneaza sa renunte in totalitate la aceasta tehnologie. Este de asteptat ca ‘frackingul’ sa fie permis in mai multe zone de la granita cu Pennsylvania.

‘Artisti impotriva ‘frackingului” cere renuntarea la extractiile de gaz de sist, subliniind ca tehnologia de fracturare hidraulica polueaza apele subterane si constituie o serioasa amenintare pentru ecologie. De asemenea, afirma adversarii metodei, extractia de gaz de sist ar provoca seisme.

Cu toate acestea, deocamdata nu exista dovezi oficiale privind influenta pe care ‘frackingul’ ar avea-o asupra ecologiei. Primele date in aceasta problema vor aparea la sfarsitul lui 2012, cand Agentia pentru protectia mediului inconjurator din SUA va da publicitatii un raport preliminar privind urmarile extractiei gazului de sist, urmand ca raportul integral sa fie publicat in 2014.

‘Frackingul’ este interzis astazi intr-o serie de tari, inclusiv in Franta si Bulgaria. In luna mai a acestui an, Vermont a devenit primul stat american care a interzis pe teritoriul sau tehnologia fracturarii hidraulice.

Extractia de gaz de sist le-ar putea permite SUA sa se transforme dintr-un importator de combustibil intr-un exportator. In 2007, in SUA din roci de sist au fost obtinute circa 31 de miliarde de metri cubi de gaz, iar in 2010 aceasta cantitate a crescut de patru ori. Pe fondul ‘boom-ului gazului de sist’ preturile la gaz au scazut in SUA pana la un nou minim istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.