ASOCIATIILE ECO TIC SI RECOLAMP SUSTIN CEA DE A DOUA EDITIE A PREMIILOR ACORDATE DE „ZIUA MEDIULUI” – 5 IUNIE 2009

Cu ocazia Zilei Internationale a Mediului, Asociatiile ECO TIC si RECOLAMP, sprijina demersul Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, Fundatiei Terra Mileniul III, WWF, EcoAssist, Greenpeace, Alma-Ro si Copacul de Hartie in organizarea celei de a doua editii a „Premiilor de Mediu”. Ca si anul trecut, politicieni, autoritati locale si centrale, personalitati si jurnalisti vor fi „premiati” pentru „contributia”, pozitiva sau negativa, pe care au avut-o in domeniul protectiei mediului. Evenimentul va avea loc vineri, 5 iunie, si se va desfasura la Cafeneaua Verde Cafe din strada Domnita Ruxandra nr.15, incepand cu orele 18.30. Ceremonia de premiere va fi urmata de un concert DrumUp si de aparitia Omuletilor Verzi.

Cu ocazia Zilei Internationale a Mediului, pe data de 5 iunie, sapte organizatii care se ocupa cu protectia mediului, cu o activitate bogata in acest domeniu, atat pe plan national, cat si international, acorda „Premiile de Mediu” pentru Romania. Evenimentul se afla la a doua editie, in cadrul lui urmand a fi recunoscuti si apreciati cei care si-au adus contributia la protejarea naturii, indiferent de modul de actiune si domeniul de activitate. In egala masura, nu vor fi uitati nici cei care, intr-un fel sau altul, au contribuit la distrugere si poluare, iar acestora li se vor acorda premii negative.

Asociatiile ECO TIC (organizatia colectiva de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice – DEEE – din domeniul IT&C si al electronicelor de consum) si Recolamp (organizatia colectiva de gestionare a deseurilor provenite din surse de lumina) sustin evenimentul organizat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta, in parteneriat cu Copacul de Hartie, EcoAssist, Greenpeace, Terra Mileniul III, WWF si Asociatia Alma-RO.

Prin acest demers, toti cei implicati doresc sa atraga atentia opiniei publice, a politicienilor si a mass-media, cu privire la problemele de mediu, Mai mult, acordarea premiilor reprezinta o modalitate degajata de stabilire a unui dialog intre toti actorii implicati si preocupati de acest domeniu, care au astfel ocazia sa se cunoasca mai bine intr-un mediu informal.

Organizatorii isi propun dezvoltarea capacitatii de advocacy a organizatiilor nonguvernamentale de protectia mediului din Romania si prin implementarea pe termen lung a sistemului de premiere cu ocazia Zilei Mediului.

Evenimentul de decernare a premiilor va avea loc vineri, 5 iunie si se va desfasura la Cafeneaua Verde Cafe din strada Domnita Ruxandra nr.15, incepand cu orele 18.30. Ceremonia de premiere va fi urmata de un concert DrumUp si de aparitia Omuletilor Verzi.

In 2008, pe lista premiatilor s-au aflat ministrul Korodi Attila, europarlamentarii Daciana Sarbu si Magor Imre Csibi, parlamentarii Peter Eckstein Kovacs si Gheorghe Funar, Adevarul Verde, ProTV si revista Tabu – la categoria iubitorilor naturii, iar ministrul Varujan Vosganian, parlamentarii Relu Fenechiu, Dan Carlan si Verestoy Attila – la categoria premii negative acordate distrugatorilor mediului. In 2009, lista premiantilor cuprinde nume noi, persoane cunoscute, care ni se vor alatura la eveniment pentru a sarbatori impreuna Ziua Mediului

„Premiile de Mediu aduc un suflu nou in peisajul actiunilor dedicate protectiei mediului de la noi. Dorim sa stabilim o relatie directa cu cei care dau dovada de interes real si preocupare fata de problemele mediului. ” declara domnul Valentin Negoita, Presedinte al Asociatiei ECO TIC.

„Constatam cu bucurie ca in Romania sunt din ce in ce mai multi oameni care pun suflet si care pot determina schimbari majore in plan local. Un cetatean preocupat, un ONG, o firma de salubritate, un consilier local, un primar, un angajat … acestia sunt „eroii” nostri, cei care determina o schimbare in atitudine si o imbunatatire a starii de fapt. Trebuie sa-i cunoastem si sa le recunoastem rezultatele, fiind convins ca modelele pozitive atrag reactii pozitive” a completat Raul Pop, Director General Recolamp.

Asociatia ECO TIC are o activitate bogata de constientizare a populatiei in privinta importantei protejarii mediului inconjurator. Dintre proiectele dezvoltate de asociatie pe parcursul acestui an, putem aminti Proiectul Pilot de la Ploiesti, dezvoltat in perioada decembrie 2008 – iunie 2009. Sub mesajul „Colectezi si castigi un mediu curat!”, a fost demarata o campanie de informare si colectare DEEE, adresata locuitorilor Municipiului Ploiesti, in parteneriat cu Primaria Municipiului Ploiesti, Regia Autonoma de Servicii Publice Ploiesti si Inspectoratul Scolar Judetean. Un alt proiect dezvoltat de catre ECO TIC este Proiectul Verdis, initiat in parteneriat cu Asociatia MaiMultVerde. Derulat sub sloganul „Colecteaza si castigi un mediu sanatos”, programul isi propune sa ii convinga pe elevii de gimnaziu si liceu de beneficiile colectarii selective si a reciclarii deseurilor. Programul de educatie si informare ecologica Verdis este destinat unor scoli si licee din Bucuresti, Brasov, Cluj, Galati si Iasi. Elevii scolilor care iau parte la program vor fi incurajati sa colecteze cat mai multe deseuri electrice si electronice, precum si cantitati cat mai mari de hartie si plastic in cadrul unei competitii cu mai multe etape si cu premii in valoare totala de 8000 de euro.

In ceea ce priveste organizarea de actiuni destinate cresterii gradului de informare a populatiei cu privire la necesitatea colectarii selective in vederea asigurarii reciclarii DEEE-urilor, Asociatia Recolamp deruleaza si sustine o serie intreaga de campanii adresate populatiei, din care amintim – Marea Debarasare, Campania Umbrela Verde si Omuletii Verzi, Ziua Verde 2008, Ora Pamantului, etc.

„Colt Verde” este un proiect comun in care ECOTIC si RECOLAMP colaboreaza, pentru stimularea colectarii selective a deseurilor electrice si electronice, inclusiv becuri economice si tuburi fluorescente. Mai multe detalii pe www.coltverde.ro

Despre Asociatia Eco Tic

Eco Tic este asociatia non-profit a producatorilor si a distribuitorilor de echipamente electrice si electronice infiintata in aprilie 2006, care preia de la membrii sai responsabilitatile legale privind colectarea, reutilizarea, reciclarea si valorificarea DEEE. ECO TIC colaboreaza cu autoritatile locale si centrale, cu prestatorii de servicii in domeniul deseurilor de echipamente electrice si electronice, precum si cu celelalte organizatii ale producatorilor de echipamente electrice si electronice.

ECO TIC a introdus pentru prima data in Romania, la 30 aprilie 2007, aplicarea „timbrului verde”, care reprezinta, conform practicii europene, contributia consumatorilor la costurile implicate de colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice. Banii colectati din timbrul verde asigura finantarea activitatilor de colectare si reciclare, precum si a celor de informare si constientizare a populatiei. www.ecotic.ro

Despre Asociatia Recolamp

In septembrie 2007, Philips Romania, Osram Romania, GE Hungary ZRT si Narva S.R.L. au pus in Romania bazele Recolamp, asociatie non-profit ce are ca obiect de activitate colectarea si reciclarea in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei a deseurilor provenite din surse de lumina. Recolamp este singura organizatie autorizata la nivel national de catre Ministerul Mediului (in baza licentei de operare RO- ANPM- DEE 003/2007) specializata in gestionarea acestui flux de deseuri.

In 2008, Recolamp a colectat 160 de tone de surse de lumina uzate si a amplasat la agentii economici din Romania peste 1000 de containere de depozitare a acestora.
www.recolamp.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *