Aspirina ar putea prelungi viata in anumite cazuri de cancer colorectal

Aspirina poate reduce riscul de cancer de piele la femei
Aspirina ar putea prelungi viata in anumite cazuri de cancer colorectal

Cercetatorii americani au identificat o mutatie genetica ce prelungeste considerabil viata pacientilor suferind de cancer colorectal care primesc doze regulate de aspirina, potrivit unui studiu publicat miercuri, in New England Journal of Medicine (NEJM), informeaza AFP.

La persoanele la care tumorile nu prezinta aceasta mutatie a genei PIK3CA, aspirina nu are nicio influenta, sustin autorii studiului, care a fost realizat pe un esantion de 900 de pacienti.

In grupul pacientilor purtatori ai acestei mutatii genetice si care au primit doze regulate de aspirina, 97% dintre ei erau inca in viata, la cinci ani dupa diagnostic. Prin comparatie, acest procent a fost de 74% in grupul tinta.

Potrivit autorilor studiului, purtatorii acelei mutatii care iau aspirina beneficiaza de o reducere cu 82% a riscului de deces cauzat de cancer, pe parcursul celor 13 de ani de monitorizare medicala.

Pentru bolnavii de cancer colorectal care nu prezinta mutatia genei PIK3CA, aspirinina nu influenteaza rata de supravietuire in primi cinci ani de dupa diagnosticare.

Oamenii de stiinta estimeaza ca aproximativ 20% dintre bolnavii de cancer colorectal sunt purtatori ai acestei mutatii a genei PIK3CA.

Studiul a fost coordonat de medicul Shuji Ogino de la Dana-Farber Brigham and Women’s Hospital din Boston.

Cercetatorii americani sustin ca rezultatele acestui studiu trebuie sa fie reproduse si de alte studii viitoare, inainte ca ele sa poata fi considerate ca fiind definitive.

Desi aspirina este adeseori prescrisa pentru pacientii suferind de cancer colorectal, medicii nu puteau sa ii identifice pe aceia care aveau beneficii de pe urma administrarii acestui medicament.

Cei mai multi dintre participantii la studiu au fost operati de cancer colorectal si un numar mare dintre ei au facut chimioterapie.

Cancerul colorectal este unul dintre cele mai periculoase tipuri de cancer din lume. Circa 143.000 de cazuri noi sunt diagnosticate in fiecare an in Statele Unite, iar reprezentantii National Cancer Institute (NCI) sustin ca aceasta maladie va face in 2012 circa 51.690 de victime in randul americanilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *