Aspirina ar putea incetini degradarea creierului (studiu)

0
522
Aspirina ar putea încetini degradarea creierului (studiu)
Aspirina ar putea incetini degradarea creierului (studiu)

Consumul regulat de aspirina ar duce la limitarea pierderii agilitatii mentale la unele paciente, arata o echipa de cercetatori suedezi. Dintre 500 de femei cu risc, cu varste cuprinse intre 72 si 90 de ani, cele care au luat aspirina timp de cinci ani au obtinut rezultate mai bune la testele de capacitate mentala, scrie Le Point.

Aspirina ar putea incetini degradarea cerebrala, cel putin la femeile in varsta care prezinta un risc crescut sa dezvolte o boala cardiovasculara. Este ceea ce afirma un studiu suedez publicat in revista BMJ Open. Potrivit doctorului Silke Kern, cercetator care a lucrat la acest studiu, ‘Suedia este una din putinele tari care nu trateaza sistematic femeile cu risc mare de boli cardiace si AVC cu aspirina’.

Daca aspirina poate incetini degradarea capacitatii cognitive la femeile in varsta, concluziile studiului arata ca aceasta nu influenteaza viteza cu care femeile dezvolta o eventuala dementa. Tocmai despre acesta diferenta intre capacitatea mentala si dementa vorbeste doctorul Simon Ridley, director de cercetari la Centrul de cercetari britanic asupra bolii Alzheimer, sfatuind pacientii sa nu treaca la automedicatie, ‘in incercarea de a evita dementa’, arata BBC. El repeta ca studiul mentionat, ca si cele anterioare, nu demonstreaza niciun efect pozitiv al aspirinei asupra dementei si nu se cunosc efectele pe termen lung ale consumului regulat de aspirina. ‘Nu stim care sunt riscurile pe termen lung ale consumului regulat de aspirina. Avantajele prevazute pot fi contracarate, de exemplu, de ulcere si sangerari grave’, arata doctorul Kern.

Femeile pe care s-a realizat studiul vor mai fi tinute sub observatie cinci ani pentru a afla care este cea mai buna cale de urmat, incheie Le Point.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.