In Romania se comercializeaza, in ultima vreme, bere cu aditivi, care are in compozitie acid malic, caramel amoniacal si diverse arome, care pot fi periculoase pentru sanatate, avertizeaza reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.
„Acest sortiment induce in eroare consumatorii pentru ca berea este in constiinta lor un produs suta la suta natural . Astfel de produse ar trebui denumite bauturi slab alcoolizate tip bere”, este de parere presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania, Costel Stanciu.
Conform legii puritatii berii, poate fi numita bere doar bautura facuta din apa, malt, flori de hamei si drojdie. „Orice altceva nu este bere. In timp, tehnologia a evoluat, iar procedurile traditionale de fabricatie nu se mai respecta. Nu se mai folosesc flori de hamei, ci extracte de hamei, iar berea foarte ieftina, la pet, are diversi adjuvanti pentru mentinerea spumei. La o bere fermentata normal, spuma sta putin, doar zece secunde”, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare
din Bucuresti.
Specialistul avertizeaza ca, atunci cand este bauta in cantitati mari (peste jumatate de litru pe zi), berea de proasta calitate, bogata in aditivi, poate cauza steatoza hepatica (incarcarea cu grasime a ficatului), boala care poate degenera in ciroza.
Sursa: Evenimentul Zilei