Atentie la panourile solare fotovoltaice!

Atentie la panourile solare fotovoltaice!
Atentie la panourile solare fotovoltaice!
Atentie la panourile solare fotovoltaice!

Articol de Florin Fleseriu

Aceasta sectiune descrie deosebirea esentiala intre panourile fotovoltaice destinate aplicatilor cu injectie in reteaua nationala (grid-connected) si panourile fotovoltaice pentru sisteme autonome (stand-alone).

In ultima perioada am primit foarte multe telefoane de la beneficiari care au achizitionat panouri fotovoltaice la preturi scazute si au descoperit ca sunt inutilizabile in aplicatile cu acumulatori. Motivul se regaseste in destinatia acestor panouri fotovoltaice, create pentru sisteme conectate la retea si care in principiu au un pret cu 15-25% mai mic decat cele pentru sisteme autonome. In general aceste panouri au o putere mai mare de 180W si sunt destinate strict acestor aplicatii. Sunt intalnite in mod curent panouri fotovoltaice cu puteri de 200W, 220W sau 240W. Constructiv cele doua modele sunt diferite si din acest motiv, panourile pentru injectie in retea sunt incompatibile cu sistemele autonome.

Dupa cum este cunoscut, panourile solare fotovoltaice sunt compuse din mai multe celule fotovoltaice conectate in serie si paralel pentru a obtine o tensiune de lucru normata la 12V, 24V sau 48V. In general panourile fotovoltaice au tensiunea de lucru mult mai mare decat tensiunea standard operabila, iar unul dintre motive este regulatorul solar utilizat in aplicatii off-grid (… vezi mai multe detalii).

Panouri solare fotovoltaice pentru injectie in retea

Aceste tipuri de panouri sunt destimate exclusiv injectiei in reteaua nationala si sunt caracterizate in primul rand prin numarul de celule inglobate. In general veti intalnii panouri solare care inglobeaza un numar de 50 de asemenea celule fotovoltaice.

Trebuie retinut ca aceste panouri sunt in general grupate in serie/paralel pentru a atinge tensiuni de lucru apropiate de 350Vcc pana la 450Vcc, tipic pentru intrarile invertoarelor destinate injectiei in reteaua nationala. Din acest motiv tensiunile de lucru pentru punctul de maxima putere a acestor panouri, este situat in jur de 24Vcc – 29Vcc, iar tensiunea de mers in gol, undeva in jur la 30Vcc – 36Vcc.

Panouri solare fotovoltaice pentru sisteme autonome

Panourile solare fotovoltaice destinate acestor aplicatii contin in general 72 celule, dar cel mai important parametru care trebuie sa-l indeplineasca este tensiunea pentru punctul de maxima putere care este situat in jur la 35Vcc – 36Vcc, iar tensiunea de mers in gol se regaseste in jurul valorii de 42Vcc – 45Vcc.

Aceste valori sunt mai ridicate decat cele oferite de panourile solare descrise anterior si sunt necesare pentru operarea cu ajutorul regulatoarelor de incarcare, special destinate sistemelor care utilizeaza baterii de acumulatori pentru stocarea energiei produse. Aceste panouri pot fi utilizate si in sistem cu conectare la retea, fiind perfect compatibile cu acele aplicatii, dar nu si invers.

Unde apare problema ?

Sistemul cu energie alternativa autonom utilizeaza baterii de acumultori pentru a stoca energia electrica produsa. Bateriile de acumultori functioneaza cu tensiunea de incarcare foarte apropiata de 28,8V iar tensiunea de mentinere in jurul valorii de 27,6V. In acest caz datorita faptului ca panourile fotovoltaice destinate aplicatilor cu injectie in reteaua nationala (grid-connected) au tensiunea de lucru in sarcina maxima la o valoare apropiata de 24Vcc – 29Vcc, va fi imposibil sa incarcam bateria de acumulatori. Tensiunea este prea mica.

Cum le deosebesc ?

Din punct de vedere „vizual” si estetic cele doua panouri nu difera si din acest motiv e dificil sa le deosebim. De aceea in primul rand vom analiza cele doua tensiuni de lucru in sarcina si mers in gol. Cei mai multi producatori fabrica panourile fotovoltaice, in gama de tensiuni descrisa anterior. Valorile specificate sunt importante si este bine intodeauna sa cereti sfatul unor specialisti in domeniu, daca tipul de panou ales este compatibil cu aplicatia in care doriti sa o utilizati.

Daca ati cumparat din „eroare” panouri solare pentru retea si dotiti sa le folositi in aplicatii autonome, singura optiune disponibila este utilizarea regulatoarelor MPPT, care accepta tensiuni de lucru de pana la 150Vcc la intrare.

Sursa http://www.ecovolt.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *