Salata Athena din peste marinat in sos tartar are in compozitie „maioneza (59,5%) (ulei rafinat din soia, galbenus de ou pasteurizat, apa potabila, amidon modificat de porumb E 1420, otet, zahar, sare iodata, mustar, stabilizator: guma xanthan E 415, conservanti: sorbat de potasiu E 202, benzoat de sodiu E 211, antioxidant: BHTE 321), file de peste marinat (18,1%), morcovi, castraveti, masline negre feliate, ceapa deshidratata, mustar dulce, suc de lamie, zahar, piper negru, conservanti: sorbat de potasiu E 202, benzoat de sodiu E 211. Contine: mustar, produse pe baza de soia, ou, peste”.
Valoarile nutritive medii pentru 100 de grame sint: valoare energetica 223 kcal/ 927 kj, carbohidrati 18,12 g, grasimi 15,32 g, proteine 3,09 g.
ANALIZA: Prof. doc. Mencinicopschi descrie produsul analizat: „Peste marinat (18,1%), a carui specie nu este mentionata, in sos de maioneza si o serie de aditivi, dar si glucide (18,2%) de tipul amidonului modificat si glucide cu absorbtie rapida si index glucemic ridicat (zahar)”. Profilul nutritional al produsului este dezechilibrat, cu un continut foarte scazut de proteina animala (3%) si cu un exces de glucide (18,12%) si grasimi (15,32%). Salata contine surse de ou, mustar, soia, peste si o cantitate mare de sodiu din sare si benzoat de sodiu E 211, care este cancerigen si poate produce mutatii ale ADN.
Salata nu este indicata copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, hipertensivilor, celor cu dislipdemie, maladii hepato-renale, maladii cerebro si cardiovasculare, suferinzilor de maladii neurodegenerative (Alzheimer si Parkinson), astmacilor, alergicilor, celor cu afectiuni ale pielii si ale tubului digestiv, suferinzilor de celulita. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant, tinind cont de aportul de glucide. Alergicii la ou, mustar, soia, peste il vor testa.
Sursa: Jurnalul National