Atractii pe bani europeni in Parcul Natural Lunca Muresului.

Atractii pe bani europeni in Parcul Natural Lunca Muresului.

Trasee 3 D in ParcO noutate pentru vizitatori sunt traseele 3D. Parcul Natural Lunca Muresului ii incurajeaza pe vizitatori sa parcurga diferite trasee cu bicicletele. Pentru a promova astfel de iesiri, a fost instalata in interiorul cladirii administratiei o bicicleta cu un ecran de proiectie montat in fata ei, iar prin pedalare genereaza energia electrica necesara vizualizarii a diferite trasee din parc. O alta noutate o constituie un echipament care prezinta un trunchi de lemn mort pe care troneaza o omida imensa, reprezentata suprarealist.

Prin apasarea unor butoane amplasate pe trunchi, se aud din interior diverse sunete, asemanatoare cu cele pe care le produce omida cand se hraneste sau cu sunetele emise de miile de larve care exista in mod normal in interiorul trunchiului.Rolul acestei reprezentari este de a reaminti vizitatorilor faptul ca padurile au nevoie si de lemn uscat in cantitati mari, deoarece de el depind diverse pasari si mamifere, precum si foarte multe insecte si vietuitoare situate la baza lantului trofic. Pentru ca toata lumea sa stie cum arata un starc cenusiu, o specie comuna care traieste in Parcul Natural Lunca Muresului, in fata Centrului de vizitare Ceala, situat in padurea omonima de langa Municipiul Arad, a fost amplasata o „statuie” impresionanta din fibra. Acest starc urias vegheaza asupra intrarii principale, unde vizitatorii pot observa, imprimate pe trepte, urmele animalelor care traverseaza frecvent zona: bursuci, caprioare, mistreti, viezuri, rate.

„Acestea sunt doar cateva dintre obiectivele proiectului „Imbunatatirea infrastructurii necesare sensibilizarii si constientizarii populatiei in Parcul Natural Lunca Muresului”, care se deruleaza pe parcursul anilor 2011 si 2012 in cadrul Programului Operational Sectorial „Mediu” – axa prioritara 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii, beneficiind de o investitie de 900.000 lei”, a declarat ing.Ovidiu Parv, managerul proiectului.Recunoastere mondialaParcul Natural Lunca Muresului a primit in anul 2006 o desemnare la nivel mondial ca Zona Umeda de Importanta Internationala – Sit Ramsar, a treia zona din Romania dupa Delta Dunarii si Insula Mica a Brailei si doua desemnari europene de Sit Natura 2000 in anul 2007 (Arie de Protectie Speciala Avifaunistica) si 2008 (Sit de Importanta Comunitara). Zona este foarte importanta nu numai din punct de vedere al peisajului, dar si in ceea ce priveste biodiversitatea, pentru ca include 10 habitate de interes comunitar si peste 70 de specii de plante si animale protejate la nivel european. Ce inseamna parcul naturalParcul Natural Lunca Muresului este situat in judetele Arad si Timis si se intinde de la limita orasului Arad pana la granita maghiara, de-a lungul raului Mures. Este o zona inundabila, aflata intre digurile construite pe fiecare parte a raului si intre terasele inalte ale aceluiasi rau. Pentru instituirea regimului de arie protejata primii pasi au fost realizati in anii 1970, cand au fost facute unele studii ale zonei Prundul Mare. In acei ani a fost declarata o suprafata de 91,2 hectare din Prundul Mare ca rezervatie naturala, pentru protectia populatiei de starci cenusii care cuibareau acolo. Inca din anul 1988, cea mai mare parte a zonei respective a fost desemnata ca arie de Importanta Avifaunistica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *