ATV-urile de pe plaja virgina Sulina

DELTA DUNARII – Una dintre cele mai frumoase plaje, vinata de investitori
ATVuri pe plaja SUlina
Plaja de la Sulina, una dintre cele mai frumoase ale litoralului romanesc, este vinata de tot felul de investitori care, sub pretextul dezvoltarii orasului, vizeaza transformarea zonei costiere in complex turistic, parc de eoliene sau aerodrom. Turismul se face haotic in zona, fara respect fata de natura.

In ultimul an, drumul spre plaja a fost refacut, iar in zona au aparut ATV-urile. Plaja Sulina, zona de importanta ecologica, pe care creste volbura de nisip, o planta de pe lista rosie a speciilor protejate, a devenit o afacere infloritoare pentru detinatorii de ATV-uri si ski-jet-uri, dar mai ales pentru patronii teraselor proaspat deschise foarte aproape de mare. Acum citiva ani parea greu de crezut, dar faptele arata ca, in acest an, mici intreprinzatori au dat statiunile din sudul litoralului, supraaglomerate si unde concurenta este serioasa, si s-au orientat spre o zona mai banoasa si in care investitiile sint abia la inceput. Nici unul dintre afaceristii veniti sa faca bani mai la nord nu vede insa diferenta intre statiunile Mamaia sau Costinesti si Sulina, oras situat in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, una dintre cele mai valoroase zone ecologice din lume, inscrisa pe lista de protectie UNESCO si a altor prestigioase organisme internationale.

LA LIMITA LEGII. Mai mult, micii sau marii intreprinzatori ignora fara nici o jena legislatia in vigoare. Legile stipuleaza clar ca orice activitate economica, fie ea si turistica, se poate desfasura doar in baza unei autorizatii eliberate de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, organism responsabil cu tot ceea ce se intimpla in aceasta zona. Potrivit Legii 82 din 1993, privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, in aceasta zona naturala valoroasa “sunt interzise activitatile economice, de turism si agrement, in zone apartinind patrimoniului natural al rezervatiei, fara autorizarea prealabila din partea Administratiei Rezervatiei”. Asa se face ca, fara autorizatiile necesare, in zona plajei Sulina singurii care fac legea sunt afaceristii ignoranti. Reprezentantii Administratiei Rezervatiei declara ca in ultima vreme ARBDD nu a eliberat nici un fel de autorizatii pentru absolut nimic in zona plajei Sulina. De altfel, declaratiile din ultimii trei ani ale guvernatorului Paul Cononov, unul dintre cei mai slabi din istoria ARBDD, arata ca reprezentantii Administratiei sunt luati prin surprindere de ce se intimpla la Sulina si afla mereu ultimii, desi institutia, cu rol de mediu, ar trebui sa fie mereu pe faza cind apar probleme.

Garda de Mediu s-a autosesizat. Garda de Mediu a ARBDD a dispus efectuarea unor controale in zona plajei Sulina. Mai mult, impreuna cu reprezentantii Inspectoratului in Constructii comisarii au verificat legalitatea constructiilor din aceasta zona. La prima vedere, insa, atita vreme cit ARBDD nu a emis nici o autorizatie de mediu, niciuna dintre cele patru constructii “provizorii” de pe plaja nu este legala. In timp ce pe plaja Sulina apar peste noapte constructii si in zona se desfasoara activitati turistice ilegale, primarul Aurel Dimitriu este declara ca nu are habar despre ce se intimpla in zona pe care o guverneaza. Asta atunci cind nu este in concediu, cind nu este la Tulcea, cind nu este la Constanta, la Bucuresti sau Dumnezeu mai stie unde. Raspunsul sau a fost in consecinta acesta: “Nu stiu ce se intimpla pe plaja. Eu sunt plecat de doua saptamini din Sulina. Am un viceprimar care raspunde”.

PROIECTE. Primaria vrea sa dezvolte turismul in zona, construind vile pentru turisti, bazine si alte asemenea, care sa atraga oamenii in zona. Un parc de eoliene este de asemenea in proiect. De doi ani in zona functioneaza si un aerodrom. Drumul spre plaja a fost modernizat si el, a primit borduri mai ceva ca la Bucuresti si ar putea fi cit de curind si asfaltat.

Sursa: Jurnalul National

Articolul precedentLege anti OMG in Polonia
Articolul următorDepozite radioactive si la noi

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente