Depozite radioactive si la noi

PROIECT – Romania, fortata sa aiba grija de deseurile nucleare
Romania va trebui sa construiasca un depozit pentru deseurile slab si mediu radioactive pina in 2014 si unul pentru cele puternic radioactive pina in 2055, aceasta fiind o adevarata provocare, avind in vedere conditiile ce trebuie indeplinite.
depozite radioactive
Conform planurilor Agentiei Nationale pentru Deseuri Radioactive, primul depozit va fi amenajat pina in 2014, in localitatea Saligny din Dobrogea, aflata in apropierea centralei nucleare de la Cernavoda, informeaza Mediafax. “Aici vor fi depozitate reziduurile slab si mediu radioactive rezultate in urma activitatilor de la Centrala Nucleara de la Cernavoda. Depozitul va fi unul de mica adincime, urmind sa fie sapat nu mai mult de cinci-zece metri in pamint”, au declarat ieri, intr-o conferinta de presa, reprezentantii ANDRAD.

INCA PROSPECTAM.
Cel de-al doilea depozit va fi “o provocare” pentru Romania, avind in vedere ca, din moment ce este programat sa primeasca deseurile puternic radioactive reprezentind combustibilul folosit la reactoarele de la Cernavoda, trebuie construit la o adincime de 500 de metri sub pamint.

“Ne aflam in faza de prospectare, pentru a stabili amplasamentul acestui depozit”, a declarat Stela Diaconu, managerul de comunicare al ANDRAD. Depozitele de acest gen pot fi construite doar in anumite tipuri de roci, a mai spus Diaconu, enumerind sisturile verzi, rocile vulcanice, granitul si sarea. “Din fericire pentru noi, Romania are toate aceste tipuri de roci, astfel ca avem de ales atunci cind vorbim despre amplasamentul viitorului depozit”, a mai spus Diaconu. Potrivit acesteia, depozitul de mare adincime va trebui amenajat pina in anul 2055. Pina la acel moment, deseurile puternic radioactive reprezentind combustibilul uzat de la reactoarele centralei de la Cernavoda se pastreaza timp de cinci-sase ani intr-un bazin cu apa, pentru racire, iar ulterior ajung depozitate in alveole de beton in apropierea instalatiilor nucleare. “Nu este nici un pericol sa le depozitam in aceste conditii, intrucit exista masuratori care se fac permanent si care nu au aratat, pina acum, depasiri ale nivelului normal de radiatii in zona”, a mai spus Diaconu.

Fonduri UE
Ca in multe alte domenii, din cauza ignorantei guvernantilor, tara noastra este in pericol de a pierde bani comunitari. Astfel, Romania poate pierde, in toamna, fonduri europene de 6,1 milioane de euro, prin programul PHARE, daca pina la 30 noiembrie nu reuseste sa contracteze patru proiecte in domeniul managementului deseurilor radioactive.
“Nu ne vin ofertantii. Nu este suficient sa faci proiecte bune, avem aprobarea, avem banii, dar se pare ca procedura de contractare si modul de lucru al Oficiului PHARE pentru Contractare si Plati sint greu de inteles pentru partenerii straini”, a spus presedintele Agentiei Nationale pentru Deseuri Radioactive, Gheorghe Ionita, care a adaugat ca pentru aceste proiecte este nevoie de firme din strainatate, care au experienta necesara, potrivit Agerpres.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente